»Sezona kot iz sanj, boljše si ne bi mogel želeti«

Na mariborskem Trgu svobode navijači skupaj s Timom Gajserjem slavijo lovoriko najboljšega na svetu v motokrosu.
Fotografija: FOTO: Jaka Arbutina
Odpri galerijo
FOTO: Jaka Arbutina

Če le ne bo neviht in muhastega vremena, bodo prihajajoči dnevi v Mariboru za ljubitelje športa prav čudoviti. Mesto že diha za četrtkovo revanšo vijoličnih nogometašev proti Bolgarom in odločitev o uvrstitvi v evropsko ligo, Trg svobode pa je dodobra zaživel danes ob 18. uri, ko se je začela prireditev ob vrnitvi Tima Gajserja, svetovnega prvaka v motokrosu. 

Haloški as je pred dobrim tednom zablestel v kultni Imoli, enemu od središč italijanske avtomoto scene, in si tam že po 1. vožnji zagotovil naslov najboljšega motokrosista sezone na svetu. Pa je bil pred njim še »2. polčas« Imole, nato pa še tri postaje do konca leta. Tudi naslednjo, ob zadnjem koncu tedna na Švedskem, je prestal v imenitno, s skupnim 2. mesto je potrdil visoko raven pripravljenosti in tudi zbranosti, saj se ni prepustil lagodnemu slavju, potem ko je bilo že jasno, da mu lovorike ne more več nihče vzeti. Seveda si je ob skoraj tritisočglavi množici privržencev iz domovine takrat dal duška v Imoli, a kot izjemni športnik je nato hitro usmeril misli h konkurenčnemu nadaljevanju sezone. 

TIm Gajser si je priboril lovoriko že v Imoli, že pred tremi zadnjimi postajami sezone. FOTO: Jaka Arbutina
TIm Gajser si je priboril lovoriko že v Imoli, že pred tremi zadnjimi postajami sezone. FOTO: Jaka Arbutina


Vsaj za hip pa lahko Gajser na ves tekmovalni adrenalin pozabi v današnjem popoldnevu in večeru, ko je najprej v Mariboru strnil misli na novinarski konferenci, nato pa se bo razveselil z navijači in tudi tistimi mimoidočimi na Trgu svobode, ki sicer utripa motokrosa ne spremljajo do potankosti, a so ponosni na rojaka in njegove letošnje predstave na motorju.

»Letos mineva natanko 40 let, odkar je prvi Slovenec osvojil prvo točko za svetovno prvenstvo v motokrosu. To je bil Marjan Avbelj leta 1979. Potem je ne-sluten razmah motokrosa v Sloveniji in zlata doba, ki se je začela leta 2013, ko je Klemen Gerčar prvič osvojil naslov svetovnega prvaka. Od leta 2015 je Tim Gajser osvojil kar tri naslove,« se slovenske zgodovine spominjajo na današnji konferenci. 

FOTO: Jaka Arbutina
FOTO: Jaka Arbutina

 

16 dirk in 15 uvrstitev na zmagovalni oder


»Sezona je kot iz sanj, boljše si ne bi mogel želeti. Skoraj na vsaki tekmi sem stal na stopničkah,« je na današnji konferenci dejal Gajser ter poudaril, da ga čakata še dve tekmi. »Glavni cilj je osvojen: naslov svetovnega prvaka, sedaj bom bolj sproščeno vozil in užival,« je še dodal prvak, ki se je v šestnajstih tekmah kar petnajstkrat povzpel na zmagovalne stopničke. 

»V čast mi je, da lahko zastopam slovenske barve. Lani je nastopila poškodba in sem moral spustiti pokal narodov. Po enem letu premora se zopet vračamo in imamo vrhunsko ekipo,« je prihajajoči pokal narodov pokomentiral svetovni prvak. Meni, da gre za izjemno tekmo, športnike, ki se ga udeležijo, pa s tem doleti izjemna čast, saj gre za »Olimpijske igre motokrosa.« 


 

Vse več zanimanja


Načrti za prihodnost so jasni: ubranitev naslova svetovnega prvaka. »Motivacije nikoli ne zmanjka, po novih uspehih in osvojenih naslovih se le okrepi,« pravi Gajser, ki bo naslednje leto ostal v MXGP, a se hkrati zaveda, da bo konkurenca ogromna. 

Motokros kot športna panoga se od leta, ko je Tim prvič postal svetovni prvak, vsako leto veča. »Na tekmah državnega prvenstva videvamo ogromno ljudi, kar je zelo pozitivno za razvoj športa. To mi ogromno pomeni in podpora, ne samo mene temveč panoge na sploh, naredi motokros še večji,« še doda svetovni prvak, ki že celo sezono uživa v vožnjah in z veseljem hodi na tekme. 

»Vsak naslov ima težo, za vsakega je treba trdo garati. Po dveh letih, ko sem imel težave s poškodbami in ni steklo, kot bi želel, letos dosti bolj cenim vse. Moral sem iti skozi vse slabe trenutke, sem pa zelo hvaležen in vesel, da mi je to uspelo,« je pred številnimi kamerami in mikrofoni še dejal slovenski motokrosist.

FOTO: Jaka Arbutina
FOTO: Jaka Arbutina

 

Zvesti in številčni navijači


V Mariboru so pri krovni zvezi AMZS pripravili sprejem za trikratnega svetovnega prvaka na Trgu svobode, kjer so ga pričakali številni navijači v rumeno-rdečem. Po Timovih uvodnih besedah je na oder stopil mariborski župan Saša Arsenovič, ki se je zahvalil svetovnemu prvaku, saj zaradi njegovih številnih zmag lahko praznujemo še preden je svetovno prvenstvo končano. 

Slovenskemu motokrosistu je čestital tudi Anton Breznik, predsednik Avto-moto zveze Slovenije (AMZS), nakar se je izpod odra razlegel vrisk: »Kdor ne skače, ni Slovenc'«.
 

Uresničena glasbena želja


Predsednik olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec verjame, da je pred Timom samo še nebo. »Slovenski šport se ti klanja in ti še naprej želi predvsem zdravja in dobrega dela,« je še dodal Gabrovec. 

Tim si je pred osvojitvijo naslova svetovnega prvaka zaželel marsikaj, danes na sprejemu pa so ga presenetili tudi z glasbeno točko. Na oder je namreč stopila skupina MI2, katere član je tudi Timov nekdanji učitelj. 

 

Preberite še:

Komentarji: