Maribor ne bo Ios ali Ibiza

Skupni imenovalec je enak: vse neumnosti in lumparije bi plačali davkoplačevalci.

Objavljeno
06. februar 2012 13.07
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor prihodnje leto ne bo gostil univerzijade, bo pa gotovo Slovenija priredila evropsko prvenstvo v košarki. Drugačnega razpleta ta čas najbolj intrigantnih športnih zgodb na Slovenskem praktično ni mogoče pričakovati. Računica je preprosta: kje za božjo voljo naj država vzame 30 milijonov evrov in jih nameni za študensko zabavo, ki bi v nekih drugih časih iz Maribora morda za teden ali dva naredila eno od najbolj zaželenih mladostniških turističnih destinacij v Evropi? Kakršne so poleti Ios, Ibiza in druga podobna letovišča, na katerih ni nikakršnih – človeških – meja. Druga zgodba je EP v košarki in vse peripetije v zvezi z njim. O tem, kje dobiti evre, se ne sprašuje samo država, pač pa lokalpatrioti, ki so imeli vzor v ljubljanskem razsipništvu brez kritja. Vidijo gradove, kaj je v njih (ena sama revščina), pa še zdaj ne. K sreči se snovalcem EP ponuja načrt B.

Brez kančka sramu bi obe zamisli o prireditvah omejil na človeško zaplankanost in državljansko neodgovornost tistih, ki odločajo. Slovenska politika, na državni in lokalni ravni, se je nadejala, da bo z zgodbami o nujnosti prirejanja tekmovanj vrhunskih mednarodnih razsežnosti opila kruha in iger željno publiko in bila za to nagrajena. Pri tem sploh ni pomembno, kakšni so bili njeni interesi, dejstvo je le, da katera koli oblast je že bila, o športu in njegovih zakonitostih ni vedela prav veliko. Ali pa se je do njega vedla sila špekulantsko, s krovno športno organizacijo – Olimpijskim komitejem Slovenije – vred. Ampak prevarantstva nista odkrili kandidaturi za univerzijado ali košarkarsko EP, marveč že prej zamisel o organizaciji olimpijskih iger, ki lahko pade na pamet samo... Skupni imenovalec je tako ali tako enak: vse neumnosti in lumparije bi plačali davkoplačevalci, če bi si to želeli ali ne.

Paradoks je, da bo zdajšnja Janševa vlada s seznama prioritet bržčas črtala svojo »izmišljotino« (univerzijado), pomagala pa pri realizaciji Pahorjeve (košarkarsko EP). Eno in drugo tekmovanje so zaradi pretežno ozkih interesov lumpov iz ozadja izsilili. Potem ko je vsa bogatejša svetovna in evropska konkurenca prišla do spoznanja, da ni sposobna izpeljati v svetovnih razmerah vendarle drugorazredni htekmovanj.

Upam, da bosta univerzijada in EP zadnji neumnosti, ki sta se porodili v glavah ambicioznih športnih projektantov brez »ficka« v žepu. Slovenija ni del Arabskega polotoka. Ni Katar ne Združeni arabski emirati, kjer si šejki za zabavo lahko privoščijo tudi nogometno SP. Našim »šejkom« pa se računice nikakor ne izidejo.

Letos bo Slovenija pod okriljem NZS gostila EP selekcij do 17 let. To tekmovanje ne bo prineslo niti enega centa izgube, a bo imelo odmev daleč naokoli. Ne boste verjeli, tudi veliko tujcev z novci bo prišlo. Ne bodo jih nosili domov in bodite prepričani, da boljše promocije Slovenija za tako malo denarja še lep čas ne bo imela. To je slovenski doseg!