Marquez še lažje kot lani, bo kmalu dirkal kar vzvratno?

Španec je vodil vseh 30 krogov in dosegel deseto zaporedno zmago na VN Nemčije, sedmo v motogp.
Fotografija: Marc Marquez je proslavil jubilejno deseto zmago v Nemčiji že na progi. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez je proslavil jubilejno deseto zmago v Nemčiji že na progi. FOTO: AFP

Sachsenring – Če bo Marc Marquez nadaljeval v takšnem slogu, bo lahko v drugi polovici sezone vozil kar vzvratno, pa mu še vedno nihče ne bo mogel do živega, so se šalili gledalci po veliki nagradi Nemčije za motocikliste. Hondin as je namreč na Sachsenringu zmagal še desetič zapored, sedmič v razredu motogp, in vnovič spravil v obup izzivalce. Najbolj sta se mu približala Maverick Viñales, ki je bil pred tednom prvi v Assnu, in Cal Crutchlow, drugi so končali dirko z dolgimi obrazi.

Marquez je bil najhitrejši že v kvalifikacijah in nato brez težav prekrižaril na prvem mestu vseh 30 krogov. Delo so mu še dodatno olajšale težave zasledovalcev. Nadobudni Francoz Fabio Quartararo, ki je na prejšnjih dveh dirkah osvojil drugo in tretjo mesto ter tokrat štartal z drugega položaja, je padel že v drugem krogu, Alex Rins 12 krogov pred ciljem. Največji italijanski aduti, ki so preizkušnjo začeli na 11., 12. in 13. mestu, pa so se ubadali sami s seboj. Valentino Rossi je bil slednjič osmi z ogromnimi 19 sekundami zaostanka, Danilo Petrucci pa dolgo ni vedel, ali naj slepo upošteva moštveno hierarhijo in vozi za prvim Ducatijevim orožjem Andreo Doviziosom, ali ga prehiti. Počasi se je vendarle naveličal in se prebil na četrto mesto, a skoraj 17 sekund za neprekosljivim zmagovalcem.

»Nisem najbolje štartal, vendar sem ostal v ospredju in nato počakal dva kroga, da so se mi gume ogrele na delovno temperaturo. Takrat sem začel povečevati prednost in ko je v 14. krogu narasla na več kot tri sekunde, sem začel uživati. Razmišljal sem o najrazličnejših stvareh, tudi o današnji zmagi mojega brata Alexa v razredu moto2, in brez zapleta uresničil taktični načrt. Verjetno moje besede ne bodo zvenele simpatično, toda letos sem se moral za zmago potruditi precej manj kot lani. Po odstopu Alexa Rinsa, ki mi je bil najbližje, je bilo vse skupaj še nekoliko lažje. Lepo je pričakati enomesečni premor v SP z 58 točkami prednosti pred Dovijem,« je po novi izjemni predstavi poudaril Marquez, ki je v dosedanjih devetih dirkah sezone petkrat zmagal in trikrat osvojil drugo mesto. Če ne bi v ZDA zapravil prvega mesta s padcem, pa bi imel kar 96 točk naskoka.
 

Vse bliže Doohanu


Španec pri 26 letih nadaljuje lov za najrazličnejšimi rekordi. Njegov niz na VN Nemčije je tretji najdaljši v zgodovini kraljevske konkurence (pred njim je le legendarni Giacomo Agostini z devetimi zaporednimi uspehi v Imatri in osmimi s Spaju), s skupno 49 zmagami v motogp se je še bolj približal Michaelu Doohanu (54) na tretjem mestu večne lestvice in če bo nadaljeval v takšnem slogu, ga bo dohitel še pred koncem sezone. Agostini (68) in Rossi (89) sta za letos predaleč, a ne bosta prav dolgo.

Zadovoljen je bil tudi Maverick Viñales, saj je po slabem začetku sezone našel pravšnji ritem in se tretjič povzpel na zmagovalni oder. Po tretjem mestu v Jerezu in zmagi v Assnu je bil tokrat drugi in ocenil: »Marc je bil za razred boljši od vseh. Dirka je bila zelo zahtevna, saj je jutranji dež spral asfalt in zmanjšal oprijem. Odločili smo se za trdo zadnjo pnevmatiko, da bi čim več pridobil v prvih krogih, in razlika pri izboru je bila tokrat veliko pomembnejša kot na Nizozemskem. Na koncu mi ni ostalo skoraj nič gume, a sem zdržal do konca.«

graf motorji
graf motorji

Preberite še:

Komentarji: