Marquez z domačo zmago na vrh

Svetovni prvak Marc Marquez je bil najboljši v Jerezu in ima točko prednosti pred Alexom Rinsom.
Fotografija: Marc Marquez se je veselil domače zmage. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Marc Marquez se je veselil domače zmage. FOTO: AFP

Španec Marc Marquez (Honda) je zmagovalec dirke elitnega razreda motoGP na dirki svetovnega prvenstva v motociklizmu v Jerezu.

Drugo mesto je osvojil njegov rojak Alex Rins (Suzuki), špansko prevlado je dopolnil tretji Maverick Viñales (Yamaha). Sobotne kvalifikacije so napovedale zanimivo osvežitev na vrhu. Mladi Francoz Fabio Quartararo jih je nekoliko presenetljivo dobil, drugi pa je bil njegov moštveni kolega, Italijan Franco Morbidelli.

Prvič doslej sta bila na prvih mestih dva novinca, pa tudi prevlada poltovarniških ekip, oba vozita za Yamaho SRT, ni prav običajna. Za ravnotežje starih sil je poskrbel petkratni svetovni prvak Španec Marquez s tretjim izhodiščem. A kvalifikacije so bile danes hitro pozabljene. Marquez je odlično štartal in je oba v soboto najhitrejša pustil za sabo.
 

Quartarara izdal motor


Približno do polovice dirke sta bila sicer še dokaj blizu, še posebej Francoz je kazal znake, da bo morda celo napadel Španca. A nato mu jo je zagodla tehnika, po odpovedi menjalnika 12 krogov pred koncem je le še zapeljal ob stezo in razočaran končal dirko, na kateri bi lahko dosegel najboljši izid kariere.

Maverick Viñales je prvič v sezoni stal na zmagovalnem odru. FOTO: AFP
Maverick Viñales je prvič v sezoni stal na zmagovalnem odru. FOTO: AFP


Morbidelli je do konca vztrajno izgubljal mesta in pristal na sedmem, v ospredje pa so se prebili tisti, ki so tam večkrat. Rins, po napaki Marqueza na prejšnji dirki v Teksasu je takrat dočakal prvo zmago v elitni konkurenci, je bil drugi, a tokrat ob bolj zanesljivem Marquezu ni imel možnosti za še en uspeh.

Še najbolj zanimiv v zadnjih krogih je bil tako dvoboj za tretje mesto. S četrtega je napadal Andrea Dovizioso, do te dirke vodilni v SP, saj je lovil še kakšno dodatno točko, s katero bi ostal v vodstvu. A se tretji Viñales ni dal, imel je ravno dovolj naskoka, da je preprečil zadnji napad Italijana z Ducatijem v zadnjem zavoju in se tako pridružil rojakoma na zmagovalnem odru pred španskimi navijači.
 

Prve stopničke za Viñalesa


»Bilo je težko, čeprav bolj psihično kot fizično. Dobro sem vozil, tokrat je bila vožnja takšna, kot sem si želel. Vse skupaj se je odlično izteklo,« je bil po dirki dobre volje Marquez. Rins se tudi ni pritoževal nad drugim mestom: »Dobro, čeprav je bil začetek slabši, ker sem se moral prebijati iz ozadja. A drugo mesto v Jerezu, to je fantastično.«

Alex Rins se ni pritoževal nad drugim mestom. FOTO: Reuters
Alex Rins se ni pritoževal nad drugim mestom. FOTO: Reuters


Viñales je sezono začel slabo, do te dirke je zbral le 14 točk, prve uvrstitve na stopničke se je zato razveselil, kot da bi bil prvi: »Tole tretje mesto je kot zmaga. Našli smo prave nastavitve, vso smo trdo delali in za nami so res težki časi.«

Skupno je zdaj prvi Marquez s 70 točkami, ima pa le eno več od Rinsa, tretji je s 67 Dovizioso. Na četrtem je z 61 italijanski veteran Valentino Rossi, prvi dirkač Yamahe je po le 13. dosežku kvalifikacij danes privozil do šestega mesta.

Naslednja dirka bo čez 14 dni v francoskem Le Mansu.

Preberite še:

Komentarji: