Marqueza in Rossija bo napadel pod Alijevim geslom

Jorge Lorenzo bo po zmagi v Avstriji dirkal na vso moč tudina nedeljski VN Velike Britanije
Fotografija: Jorge Lorenzo (levo) in Marc Marquez (desno) bosta od jeseni sotekmovalca pri Hondi. Foto Motogp.com
Odpri galerijo
Jorge Lorenzo (levo) in Marc Marquez (desno) bosta od jeseni sotekmovalca pri Hondi. Foto Motogp.com

Silverstone – Po sedmih šampionskih naslovih Marca Marqueza (4) in Jorgeja Lorenza (3) v zadnjih osmih sezonah elitnega razreda motogp (med njiju se je vrinil le Casey Stoner leta 2011) sta znova najbolj vroča španska asa. Marquez je dobil pet od enajstih letošnjih dirk, Lorenzo tri in med drugim bil najhitrejši pred dvema tednoma v Spielbergu. In v nedeljo ju čaka VN Velike Britanije, ki jima je vse prej kot tuja.

Odkar se je preizkušnja leta 2010 iz Doningtona preselila v Silverstone, je na njej najuspešnejši Lorenzo s tremi zmagami. Po eno so zbrali Stoner, Valentino Rossi, Maverick Viñales, Andrea Dovizioso in Marquez, ki je bil lani povsem blizu drugemu uspehu, a moral odstopiti sedem krogov pred ciljem, ker mu je razneslo pogonski agregat. Na Otok, kjer dirkače čaka najdaljše in hkrati najhitrejše dirkališče v sezoni, se je torej odpravil željan oddolžitve, a vročo kri mu hladi preprosta računica, da zaradi obilnih 59 točk prednosti pred drugim na razpredelnici svetovnega prvenstva Rossijem niti ni treba tvegati čez mejo zdravega razuma.

Lorenzova zgodba je drugačna. Zagotovo bo poskušal karseda dolgo jezditi na pozitivnem valu, ki ga je pripeljal do tretjega mesta v SP, na hitro nadomestiti 12 točk zaostanka za Rossijem ter hkrati dobiti dvoboj Ducatijevih sotekmovalcev in neprikritih tekmecev z Doviziosom. Čez osem dirk pa bo tako ali drugače presedlal k Hondi in združil moči z Marquezom. »V Brnu in Spielbergu sem se dobro odrezal z drugim in prvim mestom, zdaj prihaja na vrsto še tretji avgustovski start v Silverstonu, na katerega imam lepe spomine. Res pa je, da se moramo v Veliki Britaniji vsakič spopasti z veliko uganko – kakšno vreme nas bo doletelo. Brez kančka dvoma si želim, da bi bila proga suha, saj bi tako bolj uživali vsi, dirkači in ljubitelji motociklizma, ki ima na Otoku bogato tradicijo in strastne privržence,« meni Lorenzo, ki je bil v Silverstonu najuspešnejši v letih 2010, 2012 in 2013, pred tem pa tudi v Doningtonu 2006 v četrtlitrski konkurenci.
 

Svetu kaže, kako velik je


Med aktivnimi tekmovalci je dosegel več zmag le rekorder britanske preizkušnje Valentino Rossi, ki je bil v razredu motogp prvi v letih 2000, 2001, 2002, 2004, 2005 in 2015, po enkrat pa še do 250 ccm (1999) in 125 ccm (1997). Na prizorišču nedeljske dirke je bil torej najhitrejši le enkrat, a se v zadnjih štirih sezonah vselej povzpel na zmagovalni oder; lani je bil tretji za Doviziosom in Viñalesom, leto poprej za Viñalesom in domačinom Calom Crutchlowom. Izhodišče za ambiciozen nastop ima tako kar nekaj dirkačev, toda Lorenzo vztraja, da je med zmagovalci posamičnih preizkušenj in prvaki vendarle velika razlika. Zato se od odločitve, da bo zamenjal Ducatijev motor za Hondinega, še bolj oklepa izreka legendarnega boksarskega asa Mohameda Alija: Pokazal bom svetu, kako velik sem.

»Prebral sem veliko intervjujev z Alijem in se prepričal, da ni bil genij zgolj z rokavicami, ampak predvsem zunaj ringa. Bil je izjemno pameten mož z brutalno močjo posredovanja svojih načel. Nanj sem se spomnil tudi, ko sem potreboval novo spodbudo, da bi se tudi z ducatijem gnal na robu svojih zmogljivosti. Lani sem se le na treh dirkah prebil med prvo trojico in ostal brez ene same zmage, zato se je uveljavilo prepričanje, da ducati ni pisan na kožo 'finim' tekmovalcem. S pomisleki sem opravil ravno pravšnji čas, saj tudi za hondo velja, da ji je v polni hitrosti kos le Marquez, pa še on se pogosto komajda ogne padcem,« pri 31 letih razmišlja petkratni svetovni prvak, trikratni v razredu motogp (2010, 2012 in 2015) in dvakratni do 250 ccm (2006 in 2007) ter kljub tekmovalnosti najde lepo besedo za Marqueza.

»On je drugačen od vseh drugih, po slogu vožnje, ambicioznosti in načinu priprav na dirke. Je prava zver na asfaltu. In čeprav kot tekmeca ne moreva biti prijatelja, imava po začetnih kratkih stikih zdaj povsem korektne odnose. Ne nazadnje bi lahko izrekel veto na moj prestop k Hondi, a se je z njim celo strinjal,« zagotavlja Jorge Lorenzo.
 

Komentarji: