Martina Ratej s 4. mestom v finale diamantne lige

Slovenska atletinja in rekorderka v metu kopja je največjo daljavo, 62,89 metra, dosegla v peti seriji.
Fotografija: Martina Ratej je končala tik pod odrom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Martina Ratej je končala tik pod odrom. FOTO: Jure Eržen/Delo

London – Slovenska rekorderka Martina Ratej je uvodni dan atletske diamantne lige v Londonu zasedla četrto mesto v metu kopja, največjo daljavo, 62,89 metra, pa dosegla v peti seriji. S tem si je zagotovila tudi nastop na finalu diamantne lige v Zürichu. S konkurenco je opravila Kitajka Huihui Lyu (65,54), srebrna in bronasta z zadnjih dveh svetovnih prvenstev.


Zadnja tekma pred EP


»Dosegla sem, kar sem želela pred prihodom v London. Cilj je bil preboj v finale diamantne lige z meti prek 62 metrov. S ponovnim uspešnim nastopom sem dokazala, da sem v dobri formi. To je bila zadnja tekma pred evropskim prvenstvom v Berlinu, na katerem si želim čim bolje tekmovati. Cilj je finale in nato borba za čim višjo uvrstitev. Glede na zadnje tekme sem sposobna boja za vrh,« je prepričana Ratejeva.


Steklo po dveh metih


»Z izjemo Kitajke in Čehinje Nikole Ogrodnikove so tudi ostale tekmice začele slabo, ker nam v času za ogrevanje niso pustili metati. Tudi moje počutje ni bilo tako dobro kot pred tednom dni v Celju, zato sem potrebovala dva meta, da mi je steklo. V četrti in peti seriji sem vrgla prek 62 metrov, v zadnji sem želela še nekaj več, a je hitrejši zalet botroval prestopu,« je za STA še povedala Ratejeva.


Rekord nekdanjega cirkusanta


V skoku s palico je svetovni prvak, Američan Sam Kendricks, edini preskočil 592 centrimetrov, v teku na 400 metrov sta bila najhitrejša Katarec Abdalleleh Haroun (44,07) in Američanka Shamier Little (53,95), na 5000 metrov njen rojak Paul Chelimo (13:14,01), v skoku v daljino pa je zmaga ostala doma po zaslugi Share Proctor (691 centimetrov). Britanec Tom Bosworth, nekdanji cirkusant, je v hitri hoji na 3000 metrov postavil najboljši izid vseh časov na prostem – 10:43,84.


Zmagovita vrnitev po porodu


Na 400 metrov z ovirami, ki sicer ne šteje za diamantno ligo, je svetovni prvak Karsten Warholm s časom 47,65 sekund postavil rekord mitinga in najboljšo norveško znamko doslej. V teku na 100 metrov se je edina pod enajst sekund (10,98) spustila Jamajčanka Shelly-Ann Fraser Pryce, dvakratna olimpijska zmagovalka in sedemkratna svetovna prvakinja, ki se na steze vrača po porodu.


Coleman spet poškodovan


Med atleti je v šprintu šesterica na čelu z Američanom Ronniejem Bakerjem (9,90) končala pod mejo desetih sekund, je pa moral dvoranski svetovni prvak na 60 metrov Christian Coleman po ogrevanju odpovedati nastop. Srebrni v teku na 100 metrov na lanskem svetovnem prvenstvu na istem štadionu v Londonu je obnovil poškodbo mečne mišice, zaradi katere mesec dni in pol ni mogel tekmovati.
 

Komentarji: