Matej Žagar prvič letos na stopničkah

Serijski slovenski šampion v spidveju je na VN Skandinavije v Målilli premoč priznal zgolj Dancu Nickiju Pedersenu.
Fotografija: Matej Žagar je zmagal kar v štirih od sedmih voženj. FOTO: Borut Cvetko/Mediaspeed.net
Odpri galerijo
Matej Žagar je zmagal kar v štirih od sedmih voženj. FOTO: Borut Cvetko/Mediaspeed.net

Målilla – Potem ko se mu prva polovica sezone svetovnega prvenstva v spidveju ni najbolj posrečila, se je 17-kratni slovenski šampion Matej Žagar v drugo polovico zagnal mnogo bolje in na šesti letošnji postaji, veliki nagradi Skandinavije v švedski Målilli, dokazal, da še ni pozabil dirkati. Prvič v sezoni je namreč končal na stopničkah, na drugem mestu, z osvojenimi 16 točkami pa je izenačil osebni rekord na elitnih preizkušnjah. Po posamičnih vožnjah je nanizal štiri zmage, eno drugo in dve tretji mesti.


Zmaga v polfinalu


Redni del dirke je končal z 11 točkami, prepričljivejši od njega je bil zgolj Poljak Bartosz Zmarzlik (14). Žagar je v polfinalni vožnji opravil z vsemi tremi tekmeci, Slovakom Martinom Vaculikom in Poljakoma Patrykom Dudekom in Maciejem Janowskim, s čimer je lahko izbiral štartni položaj tudi v finalu. Prednost je dobro unovčil in najbolje potegnil v prvi zavoj, nato pa predse spustil Danca Nickija Pedersena, ki je naposled tudi zmagal, medtem ko je bil Žagar drugi, toda z največjim številom osvojenih točk. Za njim sta ostala domači adut Fredrik Lindgren in Vaculik.


Le še tri točke za osmerico


Točke so bile nujne v skupni razvrstitvi, saj je pred današnjo preizkušnjo za osmerico, ki si neposredno zagotovi mesto med elito tudi v prihodnji sezoni, zaostajal že velikih dvanajst točk. Zdaj je z enajstega napredoval na deveto mesto, do osmouvrščenega Rusa Artjoma Lagute pa ga ločijo zgolj še tri točke. Novo priložnost bo imel čez dva tedna na veliki nagradi Pojske v Gorzowu, še dva tedna pozneje pa se bo karavana preselila v Slovenijo na tradicionalni spektakel na štadionu Matije Gubca v Krškem.
 

Komentarji: