Max Verstappen do prvega naslova z drznim manevrom, Mercedes zavrnili

Nizozemec je na zadnji dirki sezone v Abu Dabiju ugnal Lewisa Hamiltona.
Fotografija: Max Verstappen se je takole veselil končne zmage. FOTO: Kamran Jebreili/AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen se je takole veselil končne zmage. FOTO: Kamran Jebreili/AFP

Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je svetovni prvak formule 1 za sezono 2021. Na zadnji dirki sezone v Abu Dabiju je zmagal in s tem prehitel britanskega tekmeca v boju za naslov Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je bil danes drugi. Za Verstappna, ki je Hamiltona prehitel v zadnjem krogu, je to prvi naslov v karieri.

Britanec je ostal pri sedmih lovorikah za svetovnega prvaka v letih 2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019 in 2020. Majhna tolažba za Mercedes je osvojitev naslova konstruktorskega prvaka.

Latifijeva nezgoda pomagala Nizozemcu

Zanesljivo pa bo še dolgo odmeval razplet današnje dirke. Hamilton je bil dolgo v vodstvu, a tudi zaradi tega, ker je ostal samo pri eni menjavi pnevmatik. Verstappen je menjal dvakrat in v zadnjih desetih krogih zmanjševal zaostanek za njim. A šest krogov pred koncem je po trčenju Kanadčana Nicolasa Latifija moral posredovati varnostni avtomobil. Hamilton je takrat vodil, Verstappen je bil drugi, a so bili med njima še dirkači, ki so zaostali za krog.

Lewis Hamilton in Max Verstappen FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters
Lewis Hamilton in Max Verstappen FOTO: Hamad I Mohammed/Reuters

Vodstvo dirke sprva ni dovolilo, da bi ti dirkači prehiteli Hamiltona, a je krog pred koncem spremenilo odločitev. Ko se je varnostni avto v zadnjem krogu umaknil, je bil tako Verstappen – pred tem je šel še tretjič v bokse po nove gume – tik za Hamiltonom, nato pa potreboval le nekaj zavojev, da ga je prehitel in si privozil zmago in naslov prvaka.

Pritožba ekipe Mercedesa zavrnjena

Vodstvo ekipe Mercedes je po razpletu dirke vložilo dve pritožbi, s katerima je zahtevalo spremembo izidov oziroma kazen za Verstappna. Prva pritožba se je nanašala na odločitev vodstva tekmovanja, da je v zadnjem krogu dovolilo voznikom, ki so za krog zaostajali za takrat vodilnim Hamiltonom, da Britanca ob posredovanju varnostnega avta prehitijo, s tem pa so omogočili, da je Verstappen prišel neposredno za tekmeca ter ga nato, ko se je varnostni avto umaknil, v zadnjem krogu tudi prehitel.

Ko je Max Verstappen prevozil ciljno črto v Abu Dabiju, se mu je odvalil ogromen kamen od srca. FOTO: Kamran Jebreili/AFP
Ko je Max Verstappen prevozil ciljno črto v Abu Dabiju, se mu je odvalil ogromen kamen od srca. FOTO: Kamran Jebreili/AFP

Druga pritožba se je nanašala na domnevno kršenje pravil Verstappna, ki naj bi prehiteval v obdobju, ko to ni bilo dovoljeno. »Formalno smo vložili protest v predpisanem časovnem okviru 30 minut po dirki. Nobenih podrobnosti ne bomo več razkrivali, dokler ne bodo končana zaslišanja,« je sporočil predstavnik Mercedesa, toda vodstvo tekmovanje je pozneje obe pritožbo zavrnilo.

Preberite še:

Komentarji: