Med elito prvič v samem ospredju

Enea Bastianini dobil kvalifikacije za VN Avstrije v Spielbergu, v sezoni 2023 šprinterske dirke.
Fotografija: Enea Bastianini je bil najboljši v kvalifikacijah za VN Avstrije. FOTO: Vladimir Šimiček/AFP
Odpri galerijo
Enea Bastianini je bil najboljši v kvalifikacijah za VN Avstrije. FOTO: Vladimir Šimiček/AFP

Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini) je zmagovalec kvalifikacij pred nedeljsko dirko svetovnega prvenstva v motociklizmu na avstrijskem Spielbergu. Iz prve vrste bosta v elitnem razredu motoGP začela še oba Ducatijeva tovarniška voznika, Italijan Francesco Bagnaia in Avstralec Jack Miller. Za Bastianinija je današnji pole position prvi v karieri v elitnem razredu. Iz druge vrste bodo nedeljsko dirko, start v razredu motoGP bo ob 14. uri, začeli Španec Jorge Martin (Ducati Pramac), svetovni prvak in vodilni v seštevku te sezone, Francoz Fabio Quartararo (Yamaha,) ter njegov rojak Johann Zarco (Ducati Pramac). Pred nedeljsko dirko, ki bo 13. v sezoni, je v SP na vrhu Quartararo s 180 točkami, drugi je Španec Aleix Espargaro (Aprilia) - danes je bil deveti - s 158, tretji pa Bagnaia s 131.

V naslednji sezoni bodo v svetovnem prvenstvu v motociklizmu uvedli novost, šprinterske dirke, ki bodo na sporedu ob sobotah. Te dirke bodo prinašale dodatne točke v SP, ne bodo pa vplivale na štartni vrstni red za nedeljsko dirko, saj kvalifikacijski format ostaja enak. Krovna motociklistična zveza Fim in podjetje Dorna, ki trži SP v motociklizmu, sta na uradni spletni strani pojasnila, da bodo šprinterske dirke v sezoni 2023 na sporedu na vseh prizoriščih, namen novosti pa je dodatno tekmovanje in še več dogajanja za navijače. Šprinterske dirke bodo na sporedu ob sobotah ob 15. uri, njihova dolžina pa bo znašala približno 50 odstotkov predvidene dolžine nedeljske dirke. Točke bo dobilo prvih devet, zmagovalec 12, drugi devet, tretji pa sedem. Štartna mesta za obe dirki bodo dirkači lovili v kvalifikacijah, njihov format bo ostal nespremenjen. Večji pomen bodo dobili le petkovi prosti treningi, saj bo seštevek časov teh omogočil neposredno uvrstitev najhitrejšim v sobotni prvi del kvalifikacij.

Novost je delno podobna zamisli v formuli 1, ki je že lani uvedla šprinterske dirke. A v formuli 1 te niso stalnica, v letošnjem koledarju so tako le tri, a za razliko od motociklizma določajo štartni vrstni red za nedeljsko dirko. Vsi v motociklistični karavani sicer niso tako navdušeni kot vodstvo tekmovanja. »Mislim, da je to popolna neumnost. Če bi kot v formuli 1 vsake toliko časa izvedli eno, bi še šlo, a vsako soboto ... Nekatera dirkališča so telesno izjemno zahtevna,« je dejal Fabio Quartararo in poudaril, da dirkačev nihče ni vprašal za mnenje, le seznanili so jih z dejstvom o novosti.

Komentarji: