Miha Potočnik ne bo več selektor naših plavalcev

Plavanje: v petek slovo Petra Mankoča, PZS končno z glavnim pokroviteljem.

Objavljeno
23. november 2016 00.12
Miha Potočnik na novinarski konferenci plavalcev ob vrnitvi z Evropskega prvenstva. Brnik, 07.December2015 [plavanje, portreti, novinarska konferenca, Miha Potočnik]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Ljubljana – V teh dneh, ko je za plavalce olimpijski Rio že na listih športne zgodovine, je ob slovenskih bazenih zelo pestro. Dosedanji selektor Miha Potočnik je za Delo povedal, da ne bo več kandidiral za to vlogo, kdo bo novi prvi mož reprezentance, bo znano v naslednjih dneh.

Sploh se bo med plavalci dogajalo marsikaj. V petek se bo na Ljubljanskem gradu svečano od športne poti poslovil nekdanji svetovni in evropski rekorder Peter Mankoč, v začetku naslednjega tedna bodo pri PZS predstavili novega glavnega pokrovitelja, brez njega so bili vrsto let. Poslej bo pomemben del proračuna predstavljala skupina SIJ, kar nikakor ni presenetljivo, saj je že navzoča med pokrovitelji v nekaterih drugih športnih panogah pri nas, obenem je med vodilnimi v skupini Denis Mancevič, nekoč sam plavalec, sin zdaj že nekdanjega selektorja Belorusije. Dejansko bi se zdaj Dimitrij Mancevič, potem ko ni več dejaven pri izbrani vrsti svoje beloruske domovine, lahko vrnil na slovensko plavalno sceno, kakšna bi bila njegova vloga, mnogi v plavalnih krogih le ugibajo. Nikakor pa ne gre prezreti sprememb v vrhu zveze z novim predsednikom Jakobom Bednarikom in vidno vlogo Fakultete za šport, katere pomen je Mancevič večkrat posebej omenil.

Kako bo novi vrh odločal o selektorju, potem ko nam je Potočnik potrdil, da ga nova kandidatura ne mika, še ni znano. Če bi se ozrli h krogu potencialnih kandidatov pri nas, bi vsekakor največ pozornosti lahko pritegnila stroka iz Fužinarja – na Ravnah imajo tako po tekmovalni plati kot tudi organizacijski zdaj plavalni klub št. 1 na Slovenskem. Logična izbira razkriva Matijo Medveška, nazadnje Dugonjićevega trenerja, ali Gorazda Podržavnika z valom uspešnih plavalk, prav slednji bo tudi edini predstavnik stroke na decembrskem SP v 25-metrskem bazenu v Kanadi, kjer bodo za Slovenijo nastopili Martin Bau, Peter John Stevens, Nastja Govejšek in Gaja Natlačen.