Mina bo še lep čas kranjska kraljica

Športno plezanje: Mina Markovič je v dvorani Zlato polje zmagala že štirikrat.

Objavljeno
11. november 2017 00.14
Janez Porenta
Janez Porenta
Kranj – Vse oči so pred finalno tekmo težavnostnega svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju uperjene v Janjo Garnbret, ki bo lovila svojo prvo zmago na Zlatem polju. Ne glede na razplet bo po tekmi zagotovo dvignila dve lovoriki, v kombinaciji in težavnosti. Najuspešnejša Slovenka doslej na domači tekmi pa je z naskokom Mina Markovič.

Ko je Mina od predstavnice za stike z javnostmi pri Planinski zvezi Slovenije Mance Čujež izvedela, da bo ta konec tedna na Zlatem polju tekmovala že štirinajstič, se je zdrznila. »Kranjskih nastopov se je res nabralo kar precej, toda če so me kdaj številke zastraševale, me zdaj ne več. Glede na to, da sem še vedno vrhunsko pripravljena, sem dobila potrditev, da se lahko tudi kot zrela tekmovalka kosam z najboljšimi. Nastop pred domačim občinstvom mi je še vedno izziv in v veselje, ker gre za posebno tekmo, pa še zadnjo v sezoni povrhu,« zatrjuje ob Korejki Džain Kim ena redkih »preživelih« izkušenih tekmovalk, ki še lahko kroji vrh.

V tej sezoni je v kvalifikacijah preizkušenj svetovnega pokala praviloma nizala odlične rezultate in tudi dosegala vrhove, nato pa se ji je zatikalo v polfinalu. »To je zanimivo vprašanje, s katerim sem se ubadala vso jesen in poskušala najti vzroke in spremembe. Zagotovo je temu botrovala glava, po kakem zdrsu ali slabšem nastopu v finalu se je negotovost prejkoslej prenesla že v polfinale. Sem pa na vsaki tekmi s telesno pripravljenostjo dokazala, da ni nič narobe, saj sem kvalifikacijske smeri odplezala za sam svetovni vrh,« je poudarila 29-letna Ptujčanka, ki si je na Zlatem polju konkurenco pokorila v letih 2009, 2012, 2014 in 2015. Enako uspešna, le da štirikrat zapovrstjo med letoma 1997 in 2000, je bila Francozinja Liv Sansoz.

Letos se ogiba pretiranih pričakovanj in preveč ambicioznih napovedi. »Glede na dogajanje v celotni sezoni si želim sproščeno opraviti kvalifikacije in polfinale, če potem dobim še finalno vstopnico, pa uživati in dati vse od sebe,« poudarja Markovičeva, ki je težavnostno sezono odprla odlično – z naslovom evropske podprvakinje in drugim mestom na tekmi svetovnega pokala v Villarsu. Odtlej je rezultatska krivulja nekoliko padla, dvignila pa se je na zadnjem dejanju pred Kranjem, ko je sredi oktobra v kitajskem Xiamenu spet ujela finale in zasedla peto mesto. V skupni razvrstitvi težavnostne sezone je z 253 točkami šesta in na zmagovalni oder ne more več.

Ta čas jo zanima zgolj finale pred domačimi privrženci, šele nato bo premlevala prihodnost: »Po Kranju imam do konca tekmovalnega leta tudi še tekmo ali dve na državni in mednarodni ravni, nato bo čas za premislek o tem, kako naprej. Razmišljam o prihodnji sezoni in morda še kako leto naprej, dolgoročnih načrtov pa si ne ustvarjam. Bolj sem osredotočena na dogajanje tukaj in zdaj.« V času OI v Tokiu, ki bodo krstne za športno plezanje, bo stara 32 let in pol ...