Mladi atlet presegel Primca

Kristjan Čeh je v Domžalah izboljšal 21 let star slovenski rekord v metu diska z izjemnih 66,29 metra.

Objavljeno
07. junij 2020 17.31
Posodobljeno
07. junij 2020 18.34
Kristjan Čeh je izboljšal državni rekord. FOTO: Tadej Regent
STA
STA
Domžale - Kristjan Čeh (Ptuj) je na atletskem metalnem mitingu v Domžalah izboljšal skoraj 21 let star slovenski članski rekord v metu diska s 66,29 m. Prejšnji rekord, 64,79 m, je Igor Primc dosegel 10. septembra 1999 v Novem mestu.To bi bila tudi norma (66,00 m) lanskega evropskega prvaka za mlajše člane za olimpijske igre v Tokiu, ki so bile z letošnjega leta prestavljene na naslednje. Vendar pa je Svetovna atletikska zveza (IAAF) že 7. aprila objavila, da čas med 4. aprilom in 30. novembrom ne bo štel kot kvalifikacijsko obdobje za OI v japonski prestolnici.

image
Kristjan Čeh je slovenski up za kolajne na največjih tekmovanjih. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Kandidat za kolajne


Dosežek 21-letnega atleta je visoke mednarodne vrednosti, saj je 67,05 m vrgel Nemec Daniel Jasinski za bron na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Za bron na lanskem svetovnem prvenstvu je bilo treba vreči 66,82 m, za srebro pa le 12 cm več.

Čeh, z 2,06 m je eden najvišjih atletov na svetu, je z izjemnim metom v drugi seriji tudi precej izboljšal svoj osebni rekord; 63,82 m je vrgel lani na Švedskem, kjer je osvojil evropsko zlato v kategoriji do 23 let. »V drugi seriji mi je uspel vrhunski met, zelo sem vesel, kar težko tole strnem ... Že med izmetom sem občutil, da bo šlo zelo daleč. A da bo met tako dolg, tega pač ne. Mislil sem, da bo šlo tam nekje do 64 m, prek 66 m, tega pa si nisem predstavljal. Neprecenljivo, izjemen občutek,« se je smejalo Čehu. Takoj po rekordnem metu je šel do trenerja Gorazda Rajherja. »Ni česa posebnega rekel, le vesel je bil.«

image
Kristjan Čeh je lani nastopil na SP v Katarju. FOTO: AFP


Dejal je, da ga lani osvojeno zlato na mlajšem članskem EP ni uspavalo. »Dobro sem treniral pozimi in tudi v času epidemije novega koronavirusa. Tako se je že zdaj pokazal velik napredek. Ni to sicer na žalost norma za OI, a sem pokazal, da jo lahko dosežem. Letos tudi ni velikega tekmovanja, EP je bilo odpovedano. A bo zato toliko več velikih tekem naslednje leto in tega se zelo veselim.«
 

Primc dvakrat na OI


Prejšnji rekorder je bil Primc, ki je dvakrat nastopil na OI. »Tak izjemen športnik ne nastane čez noč, skozi leta se gradi, korak za korakom, z vzponi in padci, ki te ne smejo ustaviti. Ne bi izpostavljal, da Čeha štejejo med največje talente atletike pri nas, je velik up, tu je ob njem še kdo. A dejstvo je, da ima potencial, da naredimo korake naprej. Upam, da bomo deležni tudi ustrezne podpore,« pa je zaključil trener Rajher.