Mladi tekači odprli 24. VW Ljubljanski maraton

Na otroški Lumpi tek se je prijavilo več kot 1700 nadobudnih tekačev. Lumpiji so simbolično odprli tekmovanja 24. Volkswagen Ljubljanskega maratona.

Objavljeno
26. oktober 2019 13.43
Posodobljeno
26. oktober 2019 14.46
Starši so bili pomembna podpora nadobudnim tekačem. FOTO: Roman Šipić/Delo
Lepo sončno vreme in skorajda poletne temperature so pospremile letošnji že 24. Volkwagen Ljubljanski maraton. Čeprav se je Ljubljana zbudila v megleno jutro, se je ta do Lumpi teka, prve tekaške preizkušnje letošnjega maratona že razkadila.

Organizatorji so letos na Lumpi tek prejeli več kot 1700 prijav, sicer manj kot lani, a tokrat je dobra vremenska napoved poskrbela, da je bilo na Slovenski cesti vse polno otrok in staršev, ki so jih reditelji ob 200 metrov dolgi progi usmerjali na vnaprej določena mesta posameznih tekaških kategorij. Namreč na Lumpi teku ne štartajo vsi hkrati, saj so razlike med recimo 3-letnimi in 5-letnimi tekači velike.

image
200 metrov je dolga proga Lumpi teka. FOTO: Roman Šipić/Delo


Od Konzorcija do Kongresnega trga


Lumpi tek, otroška tekaška preizkušnja maratona, je nastala leta 2003 na pobudo Mercatorja, dolgoletnega pokrovitelja Ljubljanskega maratona, in je tudi letos potekala na 200 metrov dolgi progi v strogem središču Ljubljane. Štart že 16. Lumpi teka je bil pri knjigarni Konzorcij na Slovenski cesti. Otroci so nato tekli po Slovenski cesti in zavili levo v ciljno ravnino na Kongresnem trgu. Tam je prav vsak mladi tekač, ki je pretekel cilj, prejel posebno Lumpi medaljo.

image
Po končanem Lumpi teku je Mitja Petkovšek pred Mercatorjevim šotorom otrokom pokazal nekaj gimnastičnih prvin ... FOTO: Roman Šipić/Delo


Na štart Lumpi teka so se letos že tretje leto zapored kot prvi odpravili otroci iz vrtcev zunaj Ljubljane, za katere je izlet na tek organiziral Mercator. Ti so po junijskih pripravah na tek, ki so potekale v okviru projekta Lumpi tekovadba, v Ljubljano prišli iz Brestanice in Celja, že drugič so se jim pridružili tudi varovanci Vrtca Hodoš. Nadobudneže in njihove starše so do štarta pospremili tekaški trener Urban Praprotnik, ki je vodil tekaške priprave, pevka Alenka Kolman, olimpijec Mitja Petkovšek in različne maskote. Ob 10.45 se je iz zvočnikov zaslišalo »Tri, dva, ena!« in mladi tekači so skupaj s Petkovškom stekli v smeri cilja, večina v spremstvu staršev in starejših sorojencev.

image
Promocijski tek za učenke od 3.-5. razreda. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Brez solz ni šlo


Sledil je tek otrok v spremstvu staršev in takrat se je na štartu oglasil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je prišel spodbujat mlade tekačice in tekače ter marsikomu dal »petko«. Na prvi pogled je bila to tudi najštevilčnejša tekmovalna skupina na Lumpi teku.

Za njimi so se na štartu zvrstili cicibančki rojeni leta 2015 in mlajši, ki so se v tek podali sami, za njimi pa so tekli starši. Ko so dečki pritekli na cilj, so sledile še deklice iste starostne skupine. Tretji štart je bil rezerviran za 4-letne fantke, njim pa sledile še 4-letne deklice. Lumpi tek sta zaokrožila še štarta 5-letnih fantov in deklic.

image
Lumpi tek je tekmovanje, na katerem so zmagovalci prav vsi. FOTO: Roman Šipić/Delo


Zabavo popestril znani atlet


Za nagrado ob uspešno pretečenem teku pa otroci niso dobili le kolajne Lumpi teka, ampak tudi zabavo v Mercatorjevem šotoru. Tam jih je zabavala plesna animacija z Alenko Kolman, razveselili so se pokušine omamno dišečih palačink, posebej pa jih je navdušil obisk olimpijca Mitje Petkovška, ki je z njimi tudi tekel in jim pokazal nekaj prvin gimnastike.

image
FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Popoldanske sobotne tekaške preizkušnje


Seveda Lumpi tek ni bila edina sobotna tekaška preizkušnja v okviru VW Ljubljanskega maratona. Po Lumpi teku so na štart prišli učenci in učenke s posebnimi potrebami, ki so se preizkusili na 600-metrskem promocijskem teku, ki so znova dokazali, da lahko marsikatero oviro v življenju premagamo. Promocijskemu teku OPP je sledil še promocijski tek šolarjev od prvega do petega razreda. Prvošolci in drugošolci so se preizkusili na 600-metrski trasi, šolarji od tretjega do petega razreda pa na 1350 metrov dolgi preizkušnji. Oba promocijska teka nista bila tekmovalne narave.

image
Prvi so štartali otroci iz izbranih vrtcev izven Ljubljane, s katerimi je tekel tudi olimpijec Mitja Petkovšek. FOTO: Roman Šipić/Delo


Drugače pa je bilo na 1,8-kilometrskem osnovnošolskem teku za učence od 6. do 9. razreda, kjer je glavno vlogo odigral čas. Najhitrejši trije v svoji tekmovalni kategoriji so prejeli kolajne in praktične nagrade. Prav tako so pokale dobile tudi prve tri uvrščene ekipe.

image
Promocijski tek za učenke od 3.-5. razreda. FOTO: Roman Šipić/Delo


Sobotno popoldne je potekal še srednješolski tek na 3150 metrov in prav tako dolg Fun tek. Namen zadnjega je bil po besedah organizatorjev maratona, združiti vse posameznike, skupine, društva ali organizacije, da se udeležijo tekaškega dogajanja in opozorijo nase ali na svojo dejavnost, prizadevanja.

image
Otroci so imeli priložnost spoznati Foksija, maskoto prihodnjih olimpijskih iger. FOTO: Roman Šipić/Delo