Močan slovenski pridih na Češkem

Na mitingu v Ostravi odlična zasedba, šest naših atletov
Fotografija: Luka Janežič ta čas še ni v formi za vrhunske rezultate. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Janežič ta čas še ni v formi za vrhunske rezultate. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Atletski miting v Ostravi sodi med najmočnejše, v preteklosti mu je poseben čar dajal Usain Bolt, ki je rad nastopal na Češkem. Golden Spike tokrat gosti najhitrejšega šprinterja današnjega časa, Christiana Colemana, zelo številčna pa bo tudi slovenska zasedba, saj bo nastopilo šest naših atletov.

Pet olimpijskih prvakov, 15 svetovnih in 12 evropskih se bo danes predstavilo v Ostravi, kar obeta odličen miting, od Slovencev pa bodo tekmovali Luka Janežič na 400 m, Jan Petrač na miljo, Anita Horvat na 300 m, Maruša Mišmaš na 1500 m, Maruša Černjul, ki se je šele pred tednom dni vrnila iz ZDA, v skoku v višino in Martina Ratej v metu kopja. Cilji so najboljši rezultati sezone, pri čemer lahko Ratejeva nastopa sproščeno, ker je konec tedna izpolnila normo za SP, njena konkurenca pa bo izjemno močna, saj bosta nastopili tudi domačinki Nikola Ogrodnikova, druga na letošnji lestvici, ter dvakratna olimpijska prvakinja Barbora Špotakova, prvič po sezoni 2017 in poškodbi rame bo tekmovala tudi zmagovalka OI v Riu Sara Kolak.
Mišmaševa, ki je prejšnji teden navdušila z državnim rekordom na 3000 m z zaprekami (9:20,97), se bo tokrat preizkusila na krajši razdalji, na kateri bo tudi skušala izpolniti normo za SP. A bolj za svojo dušo, za potrditev forme, tudi če jo bo, namreč v Dohi v tej disciplini ne bo tekmovala.

Na izpolnitev norme pa še čaka naš najboljši atlet Luka Janežič, ki letos prihaja kasneje v formo kot ponavadi zaradi poznega SP. Vseeno je bil njegov cilj, da si pot v Katar zagotovi junija, priložnost ima le še danes, saj ga potem čaka pot na evropske igre, na katerih pa bo nastopil v mešani štafeti 4x400 metrov. »Forma se stopnjuje, smo se pa šele zdaj posvetili specifičnemu treningu, na prve tekme sem šel takoj po opravljenem bazičnem. Zdaj se želim približati normi, super bi bilo, če bi jo izpolnil v Ostravi ali potem v začetku julija na mitingu v Marseillu. Realno gledano morda na Češkem še ne, ker pripravljenost še ni za vrhunske rezultate,« pravi Janežič, ki je letos najhitreje tekel 45,80 v Pragi.

Petrač bo po državnem rekordu na 1000 m skušal enako doseči še na miljo, prav tako bo v neolimpijski disciplini tekmovala Horvatova, ki pa bo priča poskusu svetovnega rekorda Shaunae Miller-Uibo.

Komentarji: