MOK se bo v roku štirih tednov odločil o usodi OI

Spoprijeti se bodo morali s številnimi izzivi, med katerimi so zakupljene nočitve panožnih zvez in navijačev, koledarji ter tekmovalni spored 33 športov.
Fotografija: Nad olimpijske igre v Tokiu se spušča mrak. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Nad olimpijske igre v Tokiu se spušča mrak. FOTO: Reuters

Lozana – Mednarodni olimpijski komite (MOK) je v izjavi za javnost sporočil, da bo v roku štirih tednov odločil, kaj storiti z olimpijskimi igrami v Tokiu, med scenariji pa je tudi preložitev. Dodali so še, da bodo v prihodnjih dneh pospešili razprave pred končno odločitvijo.

»Med možnimi scenariji so tudi spremembe prvotnih načrtov za izvedbo iger z začetkom dne 24. julija, obenem pa obstaja možnost za spremembo datuma začetka iger,« je MOK naznanil v izjavi za javnost in poudaril, da jih je v to odločitev prisililo hitro spreminjanje razmer v boju z novim koronavirusom.

Poudarili so, da so na Japonskem razmere boljše kot drugod po svetu, a razumejo organizatorje OI, da želijo zagotoviti kar najboljšo zaščito javnega zdravja. So pa dodali, da ne morejo prezreti razmer v državah članicah, v katerih je izbruh bolezni covid-19 terjal številne žrtve.

MOK dodaja, da se morajo v naslednjih tednih spoprijeti s številnimi izzivi, med katerimi so preučevanje zakupljenih nočitev tako zvez kot navijačev, koledarji ter tekmovalni spored 33 športov, v katerih bodo tekmovali na OI, ter morebitna sprememba prizorišč, ki zaradi zdajšnjih razmer niso več primerna za tekmovanja.
 

MOK pod vse večjim pritiskom


»MOK se bo v sodelovanju z organizacijskim komitejem, japonskimi oblastmi ter mestnimi oblastmi v Tokiu lotil podrobne analize različnih scenarijev v luči neprestanih sprememb zdravstvenih razmer v svetu. Prepričani smo, da bomo v roku štirih tednov končali razpravo in sprejeli najboljšo odločitev,« so potrdili v izjavi , potem ko so pred tem o tej možnosti pisali tudi nekateri svetovni mediji, med njimi BBC.

Mediji po svetu so prepričani, da je štiritedensko obdobje zgolj okvir, v katerem bodo dorekli podrobnosti za preložitev iger, ki se napovedujejo zaradi vse večjega pritiska športnikov po svetu ter njihovih panožnih zvez. Med drugim se je ta teden oglasil tudi Olimpijski komite Slovenije. Predsednik Bogdan Gabrovec je odločno dejal, da ne razume, zakaj MOK odlaša s svojo odločitvijo o prestavljenih igrah, kmalu pa so sledili tudi pozivi z nekaterih drugih nacionalnih olimpijskih komitejev in številnih zvez.

Komentarji: