Molk le o zamenjavi trenerja

Odbojka: Kapetan ACH Flajs želi v tujino k stabilnemu ligašu.

Objavljeno
28. april 2015 10.35
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Pred začetkom pravkar končane sezone ni kazalo, da bo kapetan Andrej Flajs vztrajal v vrstah odbojkarskega prvaka ACH Volleyja. Nezadovoljen s finančnimi razmerami v klubu je pogledoval v tujino, a ga je zadnji hip zadržal tedanji trenerski zelenec Tomi Šmuc. Leto pozneje je Sevničan v svojo vitrino postavil deseto ligaško lovoriko.

»Po pravici povedano še nimam urejenega prostora v dnevni sobi, kjer bi visela odličja, zaenkrat imajo vsa posebno mesto v omari. In letošnje je – glede na vse, kar se je v klubu dogajalo – med pomembnejšimi,« je pojasnil Flajs, na katerega je v finalni seriji s Calcitom Volleyballom letelo največ žog s tekmečevega začetnega udarca, a jih je uspešno – kar 55-odstotno – krotil in si v štirih tekmah privoščil zgolj tri spodrsljaje. Dokazal je, da so si Kamničani izbrali napačno tarčo. Na dvoboj je povprečno dosegal dobrih 13 točk, v napadu v celotni seriji storil osem napak in bil, kljub nizki višini (189 cm), zgolj štirikrat blokiran.

Za moštvom je burna sezona. Menjave igralcev in trenerja, poškodbe in bolezni – vse je vplivalo na igro Ljubljančanov, ki pa so vseeno vknjižili obe domači lovoriki (kar jim sezono prej denimo ni uspelo), v mednarodnih tekmovanjih pa dosegli dve zmagi in šest porazov. »Glede na to, kako je bila zasedba sestavljena, in glede na vse težave, ki so nas pestile, bi rekel, da je to realni pokazatelj naše moči,« je poudaril 32-letni sprejemalec, ki mu konec maja poteče pogodba, o prihodnosti pa še nerad govori. »Želja je igranje v tujini, vseeno kje, da je le pri stabilnem prvoligašu. Seveda pa ostajajo odprti tudi pogovori z domačim kolektivom,« razkriva kapetan, ki je onstran meja domovine v bogati karieri doslej igral zgolj eno sezono – 2007/08 pri francoskem Beauvaisu, ko je tudi ostal brez edine od enajstih zaporednih domačih ligaških lovorik ACH Volleyja.

O tujini je razmišljal tudi že lani ob tem času. »Dolgo sem vztrajal, da zapustim klub izpod Rožnika, saj sem iskal stabilnejše okolje. Naposled sem ostal, v letu dni pa so se zadeve znotraj kolektiva spremenile, normalizirale, umirile, predvsem kar zadeva finančni vidik. Ta ekipa je bila sestavljena drugače, vesel sem, da se je vodstvu kluba posrečilo, da trenutno ne prihaja do zaostankov v izplačilih, kar je enako pomembno za študente kot za profesionalce,« se je nazaj ozrl Flajs, ki ni želel odgovoriti zgolj na vprašanje, zakaj je bilo treba sredi sezone zamenjati trenerja. »To je tema, ki bi se ji izognil na deset metrov. Gre za odločitev kluba, ki je niti kot kapetan ne bi komentiral.« Kako tudi ne, Tomi Šmuc, ki je odletel kmalu po osvojeni pokalni lovoriki, je bil namreč ključni dejavnik, da je Flajs lani poleti podaljšal pogodbo z ACH Volleyjem.

Šmuca in njegovega pomočnika Primoža Dirntiša sta čez noč in še vedno nekoliko skrivnostno zamenjala dr. Bogdan Kotnik in Zoran Kedačič. »Odtlej smo predvsem začeli malce drugače trenirati. Igralci smo na treninge prihajali malo bolj zbrani in nato dajali več od sebe. Kar se trenerske šok terapije tiče, je torej pomagala igralcem, s tega stališča je bila pozitivna. Je pa bilo razumljivo Bogdanu in Zoranu težko, prišla sta dva meseca pred koncem sezone, na njiju je bilo, da naredita dober rezultat na sklepnem turnirju interlige in seveda obvezno osvojita državni naslov, ker bi bila sicer vprašljiva prihodnost kluba,« je vročo temo načela ljubljanska »enica«.

V začetku sezone se je zdelo, da bo večji poudarek tudi na mladeničih, ki so se moštvu priključili iz črnuške podružnice, naposled se je uveljavil zgolj 19-letni bloker Jan Kozamernik. A ta je zasijal toliko svetleje! »Res je, za njim je zelo zahtevna sezona, verjetno je prvič v življenju treniral petkrat, šestkrat tedensko, tudi po dalj časa. Pokazal se je kot izjemen talent, tako v ligi prvakov kot v končnici DP. Igrati že v prvi sezoni v ligaškem finalu in imeti obenem še pomembno vlogo v začetni šesterki je veliko breme. Vesel sem za Jana, da ga je vzdržal,« je zaključil Flajs.