»Moštvo Marquez« po naslednjo lovoriko

Španec želi tudi na Japonskem potrditi svojo prevlado v razredu motogp.
Fotografija: Marc Marquez je lani zmagal na Japonskem. FOTO: Motogp.com
Odpri galerijo
Marc Marquez je lani zmagal na Japonskem. FOTO: Motogp.com

Ker si Marc Marquez že pred dvema tednoma zagotovil šesti naslov svetovnega prvaka v elitnem razredu motogp v zadnjih sedmih letih, so zadnje štiri dirke v sezoni izgubile lep del tekmovalnega naboja. Toda Španec vztraja, da je prezgodaj za počitnice. »Zmag se nikoli ne naveličaš,« pravi pred nedeljsko VN Japonske, resno pa razmišlja tudi o moštvenem naslovu za Repsol Hondo.

»Res je, na Japonskem, v Avstraliji, Maleziji in Valencii bomo poskusili ubraniti lovoriko. Za Ducatijevo moštveno ekipo z Andreo Doviziosom in Danilom Petruccijem zaostajamo le za 19 točk, kar bi lahko nadomestili. Seveda ne bo vse odvisno zgolj od mene, toda še naprej se bom trudil po najboljših močeh,« diplomatsko pravi Marquez, ki je na dosedanjih 15 dirkah sezone prispeval v moštveno bero devet zmag in pet drugih mest. Njegov zvezdniški sotekmovalec Jorge Lorenzo se je najvišje uvrstil na 11. mesto, Stefan Bradl, ki je pri Repsolu Hondi štartal na treh dirkah, pa je prispeval eno 10. mesto. Ali v številkah: od 358 moštvenih točk jih je Marquez osvojil 325, trikratni svetovni prvak motogp Lorenzo 23 v 11 nastopih, Bradl pa 10. Tovarniška zasedba Yamahe z Maverickom Viñalesom in Valentinom Rossijem je tretja s 308 točkami.

Ob takšnem razmerju moči ne preseneča, da ima »moštvo Marquez« 110 točk naskoka pred Doviziosom in da mora iskati dodatne motivacijske vzgibe pred zadnjimi obveznostmi v letu. »Že po odločilnem uspehu na Tajskem sem dejal, da se želim povzpeti na zmagovalni oder tudi na preostalih štirih preizkušnjah. Podzavestno se sicer nekoliko sprostiš, toda ko se vrneš v boks med nasmejane fante in v redno rutino, ti misli hitro preskočijo na stari ritem. Kaj torej želim v Motegiju? Zmagati!« zagotavlja 26-letni šampion, ki je vštevši lovoriki v razredih do 125 ccm in moto2 zbral že osem naslovov svetovnega prvaka. Ali torej razmišlja, da bi nekoč dohitel absolutnega rekorderja Giacoma Agostinija, ki se je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja kar 15-krat povzpel na motociklistični prestol, osemkrat v kraljevskem razredu?
 

Nadal in Messi za zgled


»Razmišljati ni težko, toda to bi pomenilo, da bi moral podvojiti svoj dosedanji izkupiček. To je skoraj nemogoče, čeprav mi je šlo doslej kar dobro. Letošnja sezona je bila skoraj popolna, čeprav me še vedno skeli austinski padec, vendar se bom še naprej trudil, da bi napredoval. Eden od mojih športnih idolov je Rafael Nadal, ki na skoraj vsaki teniški partiji ponudi nekaj novega. Podobno Lionel Messi, ki te navduši z neverjetnim golom, nekaj dni pozneje pa zabije še lepšega. Prvi izziv se mi bo ponudil v nedeljo, saj sem doslej vedno padel po dirki, na kateri sem si pridirkal naslov prvaka,« poudarja Marc Marquez, ki je v zadnjih treh letih dvakrat zmagal v Motegiju in enkrat osvojil drugo mesto. Če bo nadaljeval v takšnem slogu, bi lahko izboljšal svoj točkovni rekord na dosedanjih SP. Zdaj znaša 362 točk iz sezone 2014, v kateri je zmagal na kar 13 od 18 dirk. Absolutno pa je prvi Lorenzo s 383 točkami iz leta 2010.

Zanimiv je tudi pogled Andree Doviziosa, ki je tretje leto zapored drugi na lestvici motogp, a z vse večjim zaostankom. »Res je, da je Marc neprekosljiv v zadnjih letih, toda po nadarjenosti in dirkalni intuiciji ga vendarle prekaša Rossi,« je prepričan izkušeni Italijan.

Komentarji: