Možna rokada Vettel-Hamilton malo verjetna

Favoriti za izpraznjeni sedež pri Ferrariju so Daniel Ricciardo, Carlos Sainz in Antonio Giovinazzi, a prvak še ni podaljšal pogodbe z Mercedesom.
Fotografija: Se obeta zamenjava v najboljših moštvih zadnjih let? FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Se obeta zamenjava v najboljših moštvih zadnjih let? FOTO: Reuters

Čeprav se je že nekaj časa kuhalo in so bile govorice o zatikanju pri pogajanjih o novi pogodbi vse glasnejše, je bila odločitev o ločitvi med Ferrarijem in Sebastianom Vettlom vseeno za mnoge presenetljiva. Bila naj bi skupna, a redko je zares tako. Razočarani Nemec bi rdečim odgovoril na najboljši način, če bi jim v skrajšani sezoni formule 1 po 13 letih prinesel naslov svetovnega prvaka in se poslovil kot šampion.

Da se ta zgodba ne bo nadaljevala, je dala slutili kronologija Vettlovih letošnjih izjav. Začelo se je s »počutim sem del Ferrarijeve družine«; nadaljevalo z »dovolj je še časa, ne mudi se s podaljšanjem«; sledilo je »sem med najbolj izkušenimi dirkači, vendar še nisem star.«



Ko je padla končna odločitev, pa je povedal: »Za najboljši rezultat morajo vse vpletene strani delovati v popolni harmoniji. Moštvo in jaz smo spoznali, da ni več skupne želje nadaljevati po tej poti. Finance niso igrale vloge.«

Vettel preživlja šesto sezono v Maranellu. FOTO: Reuters
Vettel preživlja šesto sezono v Maranellu. FOTO: Reuters


Slednje mogoče ne drži povsem. Vettlu, ki je vse štiri naslove osvojil v obdobju 2010-2013 s tedaj dominantnim Red Bullom, naj bi ponudili kratkoročno pogodbo in dvetretjinsko znižanje 35-milijonske plače.



»To ni bila lahka odločitev glede na Sebastianovo dirkaško in osebnostno vrednost,« je povedal šef moštva Mattia Binotto, človek, ki je dal priložnost Charlesu Leclercu, ta pa je v prejšnji sezoni zasenčil Vettla, ki mu v petih letih ni uspelo s Ferrarijem osvojiti naslova, četudi je imel konkurenčen avto in status številke 1.
 

Naslov s Ferrarijem je nekaj več


Kdo bo zamenjal Nemca? Svetovni prvak Lewis Hamilton še ni podaljšal pogodbe s srebrnimi puščicami in nekateri omenjajo možnost, da bi ga Ferrari utegnil zvabiti v svoje vrste. Decembra lani so Italijani potrdil pogovore s šestkratnim prvakom. Mercedesova dolgoročna prihodnost v F1 je nejasna, s koncem leta moštvo zapušča šef Toto Wolff.

Ferrarijev šef Mattia Binotto bo moral najti dostojnega naslednika Sebastiana Vettla. FOTO: Reuters
Ferrarijev šef Mattia Binotto bo moral najti dostojnega naslednika Sebastiana Vettla. FOTO: Reuters


Hamiltona, ki želi doseči in preseči Michaela Schumacherja, bi naslov s Ferrarijem, torej že s tretjim moštvom, nesporno postavil za najuspešnejšega dirkača v zgodovini F1. Toda informacije iz Maranella dajejo prednost Carlosu Sainzu iz McLarna in Danielu Ricciardu iz Renaulta, nekateri tudi omenjajo Italijana Antonia Giovinazzija (Alfa Romeo), kar bi bilo po okusu mnogih navijačev. Zadnji Italijan, ki je vozil ferrari, je bil Giancarlo Fisichella leta 2009, zadnji, ki je s ferrarijem zmagal, je bil Michele Alboreto leta 1985.



Kam bi pri 33 letih lahko šel Vettel, še vedno najmlajši svetovni prvak, ki bi mu ta naziv še lahko vzela Leclerc in Verstappen, a le, če bi zmagala še letos? K Mercedesu, če bi ga zapustil Hamilton, vsekakor. Nemcem bi bilo to všeč. Vrnitev k Red Bullu bi lepo zaokrožila njegovo kariero, tudi Honda ima nanj lepe spomine, toda Avstrijci in šef Christian Horner bi potem tvegali spopad egov s Verstappnom, na katerega stavijo dolgoročno. Pri McLarnu bi si težko privoščili njegovo plačo.

Charles Leclerc je že v prvi sezoni pri Ferrariju zasenčil Vettla. FOTO: Reuters
Charles Leclerc je že v prvi sezoni pri Ferrariju zasenčil Vettla. FOTO: Reuters


Da bi se vozil v sredini kolone, ga gotovo ne mika. Še najbolj verjetno je, da bo rekel, dovolj je. Štirje naslovi ga postavljajo visoko, ob bok Alainu Prostu. Samo Schumi, Hamilton in Juan Manuel Fangio jih imajo več.


 

Vzel si bo čas zase


»Kar se je dogajalo v zadnjih mesecih, nam je dalo misliti, katere stvari v življenju so zares pomembne. Vzel si bom nekaj časa zase in razmislil o prihodnosti. Ferrariju želim uspeh, ki si ga zasluži. Rad bi se zahvalil scuderii in tifozom za podporo. Moj kratkoročni cilj je mnogim čudovitim trenutkom dodati še kakšnega,« Vettlove besede namigujejo, da razmišlja tudi o možnosti, da bi volan obesil na klin.

Sebastian Vettel bo ob koncu sezone pomahal v slovo Ferrariju. Foto AFP
Sebastian Vettel bo ob koncu sezone pomahal v slovo Ferrariju. Foto AFP

Preberite še:

Komentarji: