Mrakova in Macarolova brez regate za kolajne

Na evropskem prvenstvu sta si prijadrali 17. mesto.

Objavljeno
13. maj 2019 19.52
Posodobljeno
13. maj 2019 19.52
Tina Mrak in Veronika Macarol nista ubranili naslova evropskih prvakinj. FOTO: Uroš Kekuš Kleva
Najboljši slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta na evropskem prvenstvu v San Remu, kjer sta branili naslov, končali na skupnem 17. mestu in si nista zagotovili torkovega nastopa v regati za kolajne najboljše deseterice. Danes drugič na EP ni bilo regate. Drugi dan na tem EP ni bilo tekmovanja zaradi prešibkega vetra, tokrat niso jadrali zaradi premočnega vetra.

Mrakova in Macarolova sta osvojili 76 točk, 33 točk ju je ločilo od najboljše deseterice in regate za kolajne. »V celotnem tednu nama ni šlo tako, kot sva si želeli. V prvi regati sva preveč tvegali in sva bili z jadrnico počez na štartni črti, zato sva si prislužili diskvalifikacijo zaradi prehitrega štarta. Potem so se negativne stvari le še nabirale in tega nisva znali spremeniti,« je oceno strnila Macarolova.

Po uvodni diskvalifikaciji sta se od boja za vrh dokončno poslovili v nedeljo, ko nista dokončali pete regate. V izjemno močnem vetru sta se prevrnili in za razliko od nekaterih drugih posadk, tudi s svetovnega vrha, ostali nepoškodovani tako kot tudi njuna oprema.
V šesti in zanju zadnji regati EP sta bili deveti. Skupno sta potem z desetega mesta, na katerem sta bili ves čas od začetka prvenstva sredi tedna, precej padli.
 

Glavni cilj so OI


»EP je bilo zelo naporno. Naprej ni bilo vetra, potem je bil premočan. Kljub čakanju tudi tokrat nismo izpeljali vseh regat. Kmalu bova odpotovali domov, vzeli si bova nekaj časa za premislek, da najdeva način za odpravo vseh napak,« je dodala Macarolova, z Mrakovo lani izbrana za najboljšo slovensko ekipo leta. Zdaj že nekdanji prvakinji stare celine sta zlato na EP osvojili lani v Burgasu v Bolgariji in ponovili uspeh iz leta 2015. Na drugi tekmi zapored se jima ni uspelo uvrstiti med deseterico v regato za kolajne. Sredi aprila sta tekmo za svetovni pokal v Genovi končali na 12. mestu in za eno samo točko zgrešili deseterico.

»Na obeh tekmovanjih so bile ekstremne razmere. Bilo je ogromno čakanja in tekmovanja nismo končali s predvidenim številom regat. Toda znava in zmoreva jadrati veliko bolje. Glavni cilj so olimpijske igre prihodnje leto v Tokiu. Razmislili bova o vsem skupaj in zagotovo bova prišli na naslednjo regato bolje motivirani in pripravljeni,« je sklenila Macarolova.

Pred zaključkom EP vodita Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (13 točki). Krmarka Millsova je olimpijska zmagovalka, ki pa za razliko od OI v Riu de Janeiru zdaj nastopa z drugo flokistko.

Med jadralci sta Slovenca Rok Verderber in Matej Planinšič ostala na 65. mestu (119).