Muhar mladinski evropski prvak

Matija Muhar je na EP za starejše mladince slavil v metu kopja, od zlati kolajni je tudi popravil državni rekord (79,20 m).

Objavljeno
18. julij 2015 19.41
tlo-Muhar
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Eskilstuna - Slovenski atlet Matija Muhar (Kranj) je na 23. evropskem prvenstvu za starejše mladince, ki poteka v švedskem mestu Eskilstuna, osvojil naslov prvaka v metu kopja.

Muhar si je rvropski mladinski naslov priboril z 79,20 metra, s tem pa je tudi krepko izboljšal svoj slovenski mladinski rekord (77,60 m), ki ga je dosegel sredi marca letos. Drugi je bil domačin Simon Litzell (78,34 m), tretji pa Litovec Edis Matusevicius (77,48 m).

Osemnajstletni Matija Muhar se je z metom, dolgim 72,91 m, in četrtim izidom kvalifikacij zanesljivo uvrstil v finale, kjer osvojil že tretjo kolajno na velikih mladinskih tekmovanjih. Tokratni finalni nastop je Jeseničan, ki vadi pod taktirko trenerja Jožeta Satlerja, sicer začel neprepričljivo, saj je v uvodnem poskusu ostal brez izida, 68,60 m v drugi seriji pa je bilo tudi daleč od poznejšega boja za sam vrh.

V tretji seriji je napredoval s 76,42 metra, nato pa je v četrti seriji dosegel največjo daljavo dneva. Namerili so mu 79,20 metra. V naslednjih dveh serijah je s 76,43 in 77,80 m zmago le še potrdil. 

Muhar marca zlat na EP do 23 let

Muhar je 15. marca na evropskem zimskem pokalu v metih v portugalskem mestu Leiria osvojil zlato kolajno med mlajšimi člani do 23 let s tedanjim slovenskim mladinskim rekordom (77,60 m), ki ga je tokrat na Švedskem še izboljšal. Muhar, ki je končal zadnji letnik za medijskega tehnika v Radovljici, je lani na svetovnem prvenstvu za starejše mladince v ameriškem mestu Eugene v finalu meta kopja osvojil končno drugo mesto in postal svetovni mladinski podprvak. Predlani je postal svetovni mlajši mladinski prvak v ukrajinskem Donjecku. Kopje meče tudi njegov brat Mitja, ki je na študiju v ZDA.

Slovenci z dvema kolajnama na MEP

Matija Muhar si je evropski naslov priboril le 20 ur po dosežku Veronike Domjan (Ptuj), ki je v metu diska osvojila srebro.

 

Uspeh sta dopolnili atletinji, ki sta se uvrstili v finalni del prvenstva. Maja Pogorevc je v teku na 400 m zasedla četrto mesto in s 53,76 izboljšala svoj osebni rekord ter le za 39 stotink zgrešila bron. Eva Mustar je v finalu troskoka končala na sedmem mestu z daljavo 12,80 m.