Na EP zgolj Zakrajšek in Fabčič

Špela Ponomarenko Janić bo EP v šprintu na mirnih vodah v Moskvi izpustila zaradi priprav na olimpijske igre v Riu.

Objavljeno
22. junij 2016 08.20
cropix*Zakrajsek

Ljubljana - Konec tedna, med petkom in nedeljo, bo Moskva gostila evropsko prvenstvo v šprintu na mirnih vodah in parakajakaštvu, na katerem bo slovenska odprava maloštevilčna, saj bosta v njej zgolj kajakaš Jošt Zakrajšek, ki bo tekmoval na dveh razdaljah (1000 in 5000 metrov), in parakajakaš Dejan Fabčič, letos že peti na svetovnem prvenstvu v Duisburgu. Špela Ponomarenko Janić bo tekmovanje izpustila zavoljo olimpijskih priprav. V petek bodo na sporedu kvalifikacije in polfinali na 1000 metrov in prve parakajakaške preizkušnje, v soboto finalni nastopi na 1000 metrov in parakajakašev, v nedeljo pa še 5000-metrska preizkušnja.

»V Duisburgu sem dokazal, da sem v dobri formi. Seveda sem vedel, da sem čez zimo kakovostno treniral, nisem pa imel primerjave z drugimi. Petega mesta sem bil izjemno vesel, saj je to moj največji dosedanji uspeh. Po tekmi sem si sprva vzel malce odmora, nato pa nizal dobre treninge in občutek imam, da sem še malenkost bolje pripravljen. Zavedam se sicer, da je na tekmi potrebno imeti tudi kanček sreče in dnevnega navdiha, upam pa, da me bo vse skupaj popeljalo visoko,« je na prizorišču predlanskega svetovnega prvenstva napovedal Fabčič.

»Razmišljal sem o nastopu tudi na 500-metrski razdalji, a bi se mi v tem primeru tekmovalni urnik precej križal. Po tekmah svetovnega pokala sem si vzel krajši premor, nato pa večinoma treniral v Bohinju, kjer sem imel idealne razmere. Bilo je nekaj več padavin, kar pa ni vplivalo na izvedbo treninga. Prvi korak v Moskvi je uvrstitev v finale A na 1000 metrov. S tem bodo apetiti zagotovo narasli in se ne bom zadovoljil z 'zgolj' devetim mestom. Toda pred tem moram v kvalifikacijah ujeti prave občutke in v polfinalu verjetno odveslati svojo najhitejšo 'tisočko' letos, potem pa se bo videlo, kako sem pripravljen in kam spadam. Med prvih osem želim tudi na 5000 metrov, pravih ciljev pa si ne znam postaviti, saj sem na tej razdalji letos tekmoval enkrat samkrat. Sem pa v kratkih pripravah pred prvenstvom najdaljši šprinterski disciplini posvetil nekaj treningov, ki mi bodo koristili tudi pri zadnjem delu 'tisočke',« pa je prepričan Zakrajšek.