Na nož: Marquez dve tisočinki sekunde pred Doviziosom

V kvalifikacijah VN Avstrije na Red Bull Ringu sta bila Yamahina tovarniška dirkača povsem razglašena.
Fotografija: Ples tisočink se je razpletel po željah Marca Marqueza. FOTO: Petr David Josek/AP
Odpri galerijo
Ples tisočink se je razpletel po željah Marca Marqueza. FOTO: Petr David Josek/AP

Spielberg – Tudi v današnjih kvalifikacijah za jutrišnjo (ob 14.15) enajsto dirko sezone svetovnega prvenstva v kraljevskem motociklističnem razredu moto gp, veliko nagrado Avstrije v Spielbergu, se je izkazalo, da je Red Bull Ring zares pisan na kožo Ducatiju, medtem ko se Yamaha na njem enostavno ne najde. No, z vso konkurenco pa je opravil branilec šampionske lovorike in vodilni v trenutni razvrstitvi sezone, Hondin Španec Marc Marquez, ki je bil najhitrejši tudi že na zadnjih treh treningih (od štirih).


Poljub boginje Fortune


V kvalifikacijah pa je dočakal tudi poljub boginje Fortune, saj je prvega izzivalca in najhitrejšega na zadnji preizkušnji v Brnu, Ducatijevega Italijana Andreo Doviziosa, odpravil za mišjo dlako – za pičli dve tisočinki sekunde! »Dovi« sicer brani lansko zmago na tem prizorišču, tudi za njegovim hrbtom pa sta se v kvalifikacijah zvrstila še dva voznika ducatijev – Jorge Lorenzo in Danilo Petrucci, ki sta za Marquezom tudi še zaostala manj kot pol sekunde.


Yamahi daleč zadaj


Popoln polom pa je v kvalifikacijah doživela Yamaha, saj sta bila njena tovarniška voznika zelo daleč od vrha. Maverick Viñales je na enajstem mestu za najhitrejšim zamudil debelo sekundo, medtem ko se italijanski »fosil« Valentino Rossi sploh ni uvrstil v druge kvalifikacije in bo jutrišnjo dirko začel s skromnega 14. štartnega mesta. Red Bull Ring se je sicer v elitni koledar po dolgi odsotnosti vrnil predlani, ko je zmagal Italijan Andrea Iannone, Ducati tako lovi tretji zaporedni avstrijski uspeh.


IZIDI KVALIFIKACIJ


1. Marc Marquez (Špa, honda) 1:23,241
2. Andrea Dovizioso (Ita, ducati) + 0,002
3. Jorge Lorenzo (Špa, ducati) 0,135
4. Danilo Petrucci (Ita, ducati) 0,262
5. Cal Crutchlow (VB, honda) 0,571
6. Johann Zarco (Fra, yamaha) 0,646
7. Tito Rabat (Špa, ducati) 0,681
8. Andrea Iannone (Ita, suzuki) 0,850
9. Dani Pedrosa (Špa, honda) 0,883
10. Alex Rins (Špa, suzuki) 0,986
11. Maverick Viñales (Špa, yamaha) 1,043
12. Alvaro Bautista (Špa, ducati) 1,101
 

Komentarji: