Na OI šteje vsaka, tudi najslabša izkušnja

Po štirih kolajnah jadralec Vasilij Žbogar na evropskem prvenstvu na petem mestu. Preizkus novega jadra se ni obnesel.

Objavljeno
14. marec 2016 01.01
Vito Divac
Vito Divac
Barcelona – Vasilij Žbogar na evropskem prvenstvu v razredu finn ni nadaljeval s serijo kolajn zadnjih let, ko je bil enkrat prvak (leta 2013), dvakrat srebrn, lani pa bronast. Navkljub zmagi v regati za kolajne v Barceloni ni prijadral višje od skupno šestega mesta oziroma petega v evropski konkurenci.

V zaključni regati za kolajne je, navzlic dotiku boje in kazenskemu obratu, z zmago dokazal, da je eden najbolj stanovitnih jadralcev. Žal je imel v kvalifikacijah preveč slabih regat, da bi bil lahko konkurenčen osvajalcem kolajn, prekaljenemu Nizozemcu Pietru Janu Postmi, ki je prvič zmagal na velikih tekmovanjih, ter novincema na zmagovalnem odru – Madžaru Zsomborju Bereczu in Hrvatu Milanu Vujasinoviću. Po petih dobrih regatah od osmih (zmaga, dve drugi mesti, osmo, deveto in trinajsto), so ga pokopali 20. 23. in 43. mesto, ki je nasploh ena njegovih najslabših regat, odkar tekmuje v razredu finn. Že pred velikim finalom za kolajno ni imel možnosti za vrh.

»Nekaj grenkega priokusa zagotovo je. Najbolj pomembno pa je, da sem v stiku z najboljšimi, kar pomeni, da sem na pravi poti za olimpijske igre v Riu de Janeiru,« je najboljši slovenski jadralec komentiral peto mesto v Evropi in šesto v absolutni konkurenci, ki je bila na ravni svetovnega prvenstva. Z vrha svetovne lestvice so manjkali le svetovni prvak, Britanec Gilles Scott, Francoz Jonathan Lobert in Šved Max Salminen.

Žbogar je v Barcelono šel z mislijo, da bo prvenstvo izkoristil za preizkus novih jader in trening za olimpijske igre. »Ko si v ospredju, se pač boriš in skušaš biti čim boljši. Škoda, da na začetku ni bilo prave hitrosti. Na regatnem polju, ki je z velikim valom zelo podobno olimpijskemu v Riu, sem začel z novimi jadri, ki pa se niso izkazala za dobra. Ker mi ni šlo, sem vzel stara, tako da so bili rezultati v zadnjih treh preizkušnjah – zmaga in drugo mesto – takšni, kot si jih želim. Če bi vsaj eno od slabših regat odjadral malo bolje, bi bil v boju za kolajne. Res pa je tudi, da celotnega programa nismo izpeljali. Odjadrali smo le osem od enajstih regat, nekatere med njimi pa so bile dobesedno izsiljene,« je povedal o težavah, ki so najbolj v ospredju v lahkem vetru. Zanimivo pa je, da se izkušeni in prekaljeni 38-letnik v Barceloni ni držal svoje siceršnje taktike na največjih tekmovanjih. V zelo nepredvidljivih razmerah je tvegal več kot na vseh prvenstvih prej. Dvakrat se je denimo držal 'zlate sredine', kar pa je bilo v določenih razmerah slabo. Nova taktika pa niti ni bila povsem zgrešena. Preizkusil je namreč, kako hitra je jadrnica v gneči. Na prvenstvih vedno poskuša biti rezultatsko stanoviten. Na zmage v posamičnih regatah ponavadi ne jadra. Tokrat je to naredil dvakrat in se obakrat »opekel«. V Barceloni je odvrgel novo jadro, kar pa seveda ne pomeni, da do Ria ne bo še preizkusil nekatere različice. Na OI šteje vsaka, tudi najslabša izkušnja.

Vasilij in njegov trener oziroma brat Jure sta se iz Barcelone odpravila na Mallorco, kjer bo konec meseca regata pod pokroviteljstvom španske princese. Do novega nastopa bo treniral skupaj s Scottom.