Na poti v Tokio so predzadnja ovira Francozi

Slovenska reprezentanca za konec skupinskega dela olimpijskih kvalifikacij ugnala še Češko in se bo jutri ob 17. uri z galskimi petelini udarila za finalno mesto
Fotografija: Slovenija je v Berlinu dosegla še tretjo zmago, a bitka za olimpijski turnir se šele začenja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Slovenija je v Berlinu dosegla še tretjo zmago, a bitka za olimpijski turnir se šele začenja. FOTO: AFP

Slovenski odbojkarji so na tekmi s Češko uspešno dokončali delo v skupini A kvalifikacij za olimpijske igre v nemški prestolnici. Tekmeca so ugnali s 3:1 in se bodo jutri ob 17. uri v polfinalu soočili s Francijo. Drugi polfinalni par, tekma bo ob 20.10, je Bolgarija : Nemčija, med najboljše štiri pa se presenetljivo, a po igri zasluženo, ni prebila evropska prvakinja Srbija. Zmagovalca polfinalov se bosta v petek malce čez osmo uro pomerila za edino olimpijsko vstopnico, ki je za igre v Tokiu še ostala stari celini.

Slovenski selektor Alberto Giuliani se je proti odbojkarjem iz hokejsko športne velesile odločil, da v začetno postavo namesto Dejana Vinčića na mesto podajalca uvrsti Gregorja Ropreta. Na začetku uvodnega niza je tudi rezultatski iztržek, razen uspešnega bloka Adama Zajičeka, bil kot po češki ulički, evropski podprvaki so povedli z 8:4. Enosmerni promet se je nadaljeval, 18:7 je bila hišna številka rezultata. Za zmago s 25:12 pa dva statistična podatka povesta ogromno: slovenski napad je bil 62-odstotno uspešen, češki v odstotkih le 18, v sprejemu so bili fantje Alberta Giulianija 50-odstotni, tekmeci 24-odstotni.

Čehi so v drugem nizu prišli k življenju, a slovenski blok je zasukal izid, posamični Žige Šterna za 8:7 je bil tako udaren, da so pokala stekla. Srednji bloker Sašo Štalekar je iz servisa dosegel asa, starejši od bratov Štern pa spet ob mreži postavil berlinski zid. A Čehi so se držali, Tonček Štern jim je s servisom v mrežo dal zaključno žogo za drugi niz, Mitja Gasparini pa z asom slovensko, ki jo je uspešno pretvoril Žiga Štern.

V tretjem nizu je v igro prišel tudi Rok Možič, ki bo 17. januarja dopolnil 18 let, in se izkazal s šestimi točkami. Na igrišču je bila rezervna postava, vsi s klopi so tudi dobili priložnost za igro, niz pa so le dobili Čehi. Ti so z 22:19 nos imeli spredaj tudi v četrtem nizu, Kozamernikov as je zadevo poravnal na 23, po izmenjavah pa je Vinčićev blok postavil temelj za piko na i, ki jo je za drugih 28:26 na tekmi pritisnil Tonček Štern.

Mitja Gasparini, Sašo Štalekar in Žiga Štern so ustavili tudi Čehe. FOTO: AFP
Mitja Gasparini, Sašo Štalekar in Žiga Štern so ustavili tudi Čehe. FOTO: AFP


Francozi, kakorkoli obrneš


»Zagotovo bi v kakšnem drugem trenutku bili vsi morebiti bolj veseli, da je to evropsko prvenstvo, nihče zmagi ne bi gledal v zobe. Rekli bi: ‘Zmagali smo, le to je pomembno.’ V tem trenutku pač na žalost morebiti naša igra ni na takšni ravni, kot bi si je želeli. To nam je vsem jasno, a za zdaj še ni bilo potrebno, da igramo na dosti višji ravni. A to se bo proti Franciji spremenilo, je favorit v polfinalu. Pristop bo, brez skrbi, takšen, kot mora biti. Proti Francozom je potrebno biti potrpežljiv, poleg tega imajo tudi zelo dober sprejem, tudi zelo dobro servirajo. Tehnično so ena najmočnejših ekip na svetu. Redko kaj podarijo,« je o polfinalnem tekmecu navrgel kapetan Tine Urnaut.



»Takšne tekme so mentalno težke, sami smo že vedeli, da smo v polfinalu, Čehi pa, da so izpadli. Dobro smo začeli, oni pa so tvegali, šli na vse ali nič, zaigrati dobro proti nam jim je bilo v veliko spodbudo. Bila je težka tekma, ki smo jo na koncu odločili z nekaj dobrimi potezami. Francija je vedno zahteven nasprotnik, Francozi so Francozi, kakorkoli obrneš. Zagotovo bodo v polfinalu zaigrali, čeprav doslej niso pokazali najboljše igre, dobro in dali vse od sebe, kakor tudi mi sami,« je tradicionalno neugodnega tekmeca za Slovence ocenil korektor Mitja Gasparini.

»Zelo sem vesel, da sem v kvalifikacijah za olimpijske igre dobil priložnost za igro in jo izrabil po svojih najboljših močeh. Tekma ni bila preprosta, čutil sem tudi nekaj treme, pritisk pred vstopom v igro, a med njo se sprostiš in lažje zaigraš. Dobro sem igral v napadu, lahko bi še malce bolje sprejemal, žar, igra, in tekmovalnost dajejo energijo, dodatno motivacijo, da lahko pokažeš svojo najboljšo igro,« je dodal debitant Rok Možič.

Komentarji: