Na trenutke je delovalo vse, na trenutke nič

Odbojkarski selektor Kovač po treh pripravljalnih dvobojih na Poljskem zmerno zadovoljen. V torek in sredo z »azzurri«.

Objavljeno
07. avgust 2017 01.14
Janez Porenta
Janez Porenta
Spala – Zmage proti ekipam z najožjega evropskega vrha, pa čeravno »zgolj« v prijateljskih obračunih, za slovenske odbojkarje niso več presenečenje ali celo senzacija, temveč realnost. Tudi proti gostiteljem skorajšnjega EP Poljakom so dokazali, da so že ta hip dobro pripravljeni, v slabih treh tednih pa bodo formo le še izpilili.

Končni izplen pripravljalnih dvobojev z aktualnimi svetovnimi prvaki je torej zmaga s 3:2 in poraza z 0:3 in 1:3, od treh dodatnih nizov, za katere sta se dogovorila selektorja, pa so evropski podprvaki dobili enega. V poljski izbrani vrsti izmed zvezdnikov, ki so vrsto let navduševali na največjih tekmovanjih, ni (bilo) več korektorja Mariusza Wlazlyja, ki so ga na zadnjem SP izbrali za najkoristnejšega igralca, blokerjev Piotra Nowakowskega, Marcina Mozdzoneka in Karola Klosa, sprejemalcev Michala Winiarskega in Mateusza Mike. Vse, kar je trenutno vrednega v poljski odbojki, na čelu s kontroverznim Bartoszem Kurekom, pa je stalo nasproti Slovencem, ki imajo zadnja leta s Poljaki pozitiven izplen.

Selektor Slobodan Kovač je priložnost ponudil vsem 14 igralcem, na katere je računal v Spali. Z izjemo prve tekme tudi udarnemu sprejemalcu Klemnu Čebulju, ki mu je nekaj preglavic povzročala trebušna mišica. Oba selektorja seveda nista želela na mizo položiti vseh kart, kakšno presenečenje sta želela prihraniti tudi za prihajajoče EP, kar je potrdil srbski strokovnjak na slovenski klopi: »Opravil sem veliko menjav, tudi zato, ker določenih zamisli nasprotnikom še nismo želeli pokazati. Priložnost za dokazovanje so torej dobili vsi reprezentanti, nobenega od treh dvobojev s Poljaki nismo od začetka do konca odigrali v polni postavi, skorajda niti ne niza. Boljšega treninga si ne bi mogli zamisliti. Igrali smo na razmeroma visoki ravni, vse skupaj pa bi lahko izgledalo še bolje, zato popolnoma zadovoljen ne morem biti. V zadnjih dveh dvobojih sem pogrešal agresivnost in občasno tudi borbenost.«

Z njim se je strinjal korektor Mitja Gasparini: »Na trenutke je v naši ekipi delovalo vse, na trenutke nič. Delati moramo na tem, da proti vrhunskim reprezentancam ves čas držimo agresivnost, ki je ključna. Dvoboji so bili za nas zelo dobrodošli, so pa bili nekoliko preveč na kupu.«

Fantje so sicer po sobotni vrnitvi v domovino dobili prosto zgolj nedeljo, že danes se selijo v Italijo, kjer jih po prihodu v Cavalese že čaka trening, pripravljalna obračuna z olimpijskimi finalisti iz Ria »azzurri« pa bosta v torek in sredo. Slovenci so prihodnje tekmece spektakularno odpravili v polfinalu predlanskega EP v Bolgariji, v prihodnji sezoni pa bi jih morali zamenjati tudi v elitnem kakovostnem razredu svetovne lige, če ta ne bi nenadejano mrknila, na njenem pogorišču pa nastaja nova – strogo komercialna – odbojkarska liga. Slovenci so bili namreč letos najbolj prepričljivi v drugem razredu, Italijani pa najslabši v prvem, a velja ob tem izpostaviti, da so tekmovali brez obeh udarnih napadalnih adutov Osmanyja Juantorene in Ivana Zajceva.