Najstnik izboljšal Phelpsov rekord, Pellegrinijevi čestitala tudi Tina Maze

Kristof Milak je novi lastnik svetovnega rekorda na 200 m delfin. Adam Peaty se je zapisal v zgodovino.
Fotografija: Najstnik Kristof Milak se je razveselil svetovnega rekorda na 200 m delfin. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Najstnik Kristof Milak se je razveselil svetovnega rekorda na 200 m delfin. FOTO: Reuters

Madžarski plavalec Kristof Milak je na SP v Južni Koreji dosegel svetovni rekord na 200 m delfin (1:50,73). Devetnajstletnik je za 78 stotink izboljšal deset let staro znamko ameriškega zvezdnika Michaela Phelpsa, ki jo je Američan dosegel na svetovnem prvenstvu v Rimu.

Najbližji Milakov zasledovalec je bil Japonec Daja Seto z zaostankom več kot treh sekund. "Štejem si v veliko čast, da sem izboljšal ta izjemen rekord," je žarel najstnik Milak, ki že pogleduje proti olimpijskim igram v Tokiu 2020. "Vsi me bodo lovili, ampak pripravljen bom na to," je samozavesten. 

Spet je blestel Adam Peaty, s katerim se je pred leti na velikih tekmovanjih meril nekdanji slovenski plavalni as Damir Dugonjić. Potem ko je Britanec pred dnevi izboljšal svetovni rekord (svoj mejnik) na 100 m prsno, je bil danes nepremagljiv še na 50-metrski razdalji (26,06). Peaty je tako zmagal na tretjem zaporednem svetovnem prvenstvu na obeh razdaljah in se v zgodovino zapisal kot edini s šestimi naslovi v tem slogu.

Adam Peaty je po zmagi na 100 m prsno slavil še na 50-metrski razdalji. Postal je prvi plavalec z zmagami na obeh razdaljah v prsnem slogu na treh zaporednih svetovnih prvenstvih. FOTO: AFP
Adam Peaty je po zmagi na 100 m prsno slavil še na 50-metrski razdalji. Postal je prvi plavalec z zmagami na obeh razdaljah v prsnem slogu na treh zaporednih svetovnih prvenstvih. FOTO: AFP


Pri ženskah je izstopala 30-letna italijanska šampionka Federica Pellegrini. Nekdanja tekmica Sare Isaković je slavila na 200 m prosto. Zanimivo, pred dvema letoma je napovedala, da bo to razdaljo opustila. Potem, ko se ji na 100-metrski razdalji ni izšlo po željah, se je vrnila v svojo nekdanjo paradno disciplino in osvojila nov naslov najboljše na svetu. Za dosežek ji je čestitala tudi nekdanja zvezdnica belih strmin Tina Maze.



Slovenskih plavalcev danes ni bilo v bazenu v Gvangdžuju, jutri pa predtekmovanje na 100 m prosto čaka Nežo Klančar.

Komentarji: