Naša udarna plavalka že takoj pod žarometi

Danes v Glasgowu začetek, Tjaša Oder takoj v boj za ubranitev brona na 800 m prosto – Stevens ostaja uganka
Fotografija: Peter John Stevens bo prišel v Glasgow le na tekmo 50 m prsno in se po njej takoj vrnil v ZDA.
FOTO Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Peter John Stevens bo prišel v Glasgow le na tekmo 50 m prsno in se po njej takoj vrnil v ZDA. FOTO Jože Suhadolnik

Ljubljana – Časi najodmevnejših slovenskih dosežkov na velikih tekmovanj v bazenu se oddaljujejo, toda Gorazd Podržavnik, od lanskega leta selektor plavalnih reprezentanc, je prepričan, da bi se vsaj nekateri posamezniki od današnjega dne do četrtka, 9. t. m., na evropskem prvenstvu v Glasgowu lahko dobro odrezali. Pravi, da so uresničljive štiri uvrstitve v finale.

Slovenske barve bo na Škotskem branilo 8 plavalk in zdaj zgolj en plavalec, pa še ta, Peter John Stevens, bo prišel na prizorišče le za dva dni in v svoji paradni disciplini 50 m prsno poskusil doseči enega od štirih želenih finalnih nastopov, ki si jih želi omenjeni selektor. Ob Stevensovem nastopu naj bi bili med izbrano osmerico še Tjaša oder, in sicer na 800 in 1500 m prosto, ter ženska štafeta na 4x200 m prosto. Kakšna bo njena zasedba, še ni znano, jasno je le, da ne bo Anje Klinar. Jeseničanka se je namreč odhodu na EP odpovedala, zdaj so nastopu v omenjeni štafeti najbrž najbližje Sara Račnik, Janja Šegel, Katja Fain in Neža Klančar.


Absolutno DP je bilo prezgodaj


Seznam za prvenstvo v Glasgowu je selektor Podržavnik poskusil še v zadnjih tednih dopolnjevati, temeljno sito pa je pripravil že ob koncu aprila, ko je bila v Kranju absolutno državno prvenstvo. »Poskusili smo slediti trendu velikih plavalnih nacij in že 10 tednov pred osrednjim tekmovanjem poletne sezone pripraviti svoje prvenstvo, izbrati reprezentante z normami in v miru vaditi za vrh sezone,« je povedal najbolj odgovoren mož za delo z reprezentanco in nadaljeval: »A kot se je izkazalo, za takšen pristop nismo zreli. Niti plavalci niti trenerji. Dejansko je bilo očitno za nekatere še prezgodaj, da bi bili sposobni doseči ostre norme. Potem tudi pravega učinka ni bilo, zato se bomo vrnili na nekdanjo pot, torej da bi imeli izbirno domače tekmovanje pet tednov pred evropskim ali svetovnim prvenstvom in takrat poskusili pripraviti zelo kakovostno prireditev.«

Podržavnik se tako dobro zaveda, da padcu prepoznavnosti plavalnega športa pri nas ne botruje le izostanek dosežkov na najvišji ravni v mednarodni konkurenci, temveč tudi širše komaj zaznavna tekmovanja v domačih bazenih. Nekoč so namreč odprta slovenska prvenstva ali posamezni mitingi pritegnili ase najvišje ravni iz tujine – na Ravnah, v Kranju, Kopru, Radovljici so med drugimi plavali Jana Kločkova, Therese Alshammar, Thomas Rupprath, Aleksandra Herasimenja itn. –, zdaj prihajajo v Sloveniji le še malo znani mladi upi, ki se prek posameznih nastopov poskusijo prebiti do svojih reprezentančnih selekcij. »Zato smo že resno zavihali rokave ter se lotili priprav na močni zaporedni tekmovanji z vrhunsko udeležbo pri nas v naslednjem letu. Ob drugem junijskem koncu tedna 2019. bomo imeli ravenski miting, sledilo mu bo tridnevno odprto DP v Kranju,« je napovedal selektor, ki pa se ni mogel izogniti očitkom, da ga pred dnevi – podobno kot večine slovenskih potnikov za Glasgow – ni bilo na združenem domačem prvenstvu v Kopru: »Pripravljal sem na Ravnah tri plavalke za EP (Odrovo, Račnikovo in Šeglovo, o. p.). Najprej smo si mislili, da bi bili vsi skupajkv Kopru, vadili in za preverjanje forme nastopili v kakšni disciplini, pa to ni bilo uresničljivo. Za ustrezno namestitev je bilo prepozno, ponudbe brez ohlajenih sob nismo mogli sprejeti. Precej bolj koristno je bilo vaditi v domačem okolju.«


Peaty prvi zvezdnik


Tjaša Oder, ki bo v Glasgowu branila bron z zadnjega EP izpred dveh let, bo očitno v naslednjih dneh udarna slovenska plavalka. Na 800 m prosto bo štartala že danes. Uganka za selektorja in druge v slovenskem taboru pa bo tekmovalna raven Stevensa, drugouvrščenega na 50 m prsno pred dvema letoma na EP v Londonu. Takrat je prvenstvo sicer minilo v pričakovanju olimpijskih iger, zdaj bo Velika Britanija pripravila največje tekmovanje plavalnega poletja. Domači zvezdnik Adam Peaty pa je napovedal novi lov na kolajne in rekorde.

Komentarji: