Natanko leto dni do olimpijskega praznika

Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, že zdaj navdušen nad izjemno podobo mesta in objektov.

Objavljeno
24. julij 2019 08.55
Posodobljeno
24. julij 2019 09.41
Natanko leto pred igrami so se uradno srečali predsednik japonske vlade Šinzo Abe, župan Tokia Juriko Koike in Thomas Bach, predsednik MOK. FOTO AFP
 
S. U., STA
S. U., STA
Ljubljana - Natanko eno leto še loči športni svet do prihodnjih olimpijskih iger. Te bodo v Tokiu, prizorišču iger že leta 1964, ko je Miro Cerar postal prvi slovenski športnik po drugi svetovni vojni z zlato olimpijsko kolajno. Prav tej izjemni osebnosti naše športne zgodovine je pripadla častna vloga ambasadorja slovenske hiše v Tokiu. Na poletnih igrah so jo pri Olimpijskem komiteju Slovenije nazadnje postavili v Pekingu 2008, nato je dvakrat, v Londonu 2012 in Riu de Janeiru 2016, ni bilo.

Tokio pa že leto pred dogodkom za več kot 11.000 športnikov obljublja spektakularno predstavo. Tako je osrednji nacionalni stadion že skoraj nared, pa čeprav je do odprtja še nekaj časa: slovesnost bo proti koncu leta, tekmovalna premiera objekta za 60.000 obiskovalcev pa finale japonskega nogometnega pokala 1. januarja 2020. »Ne spomnim se, da bi bilo eno leto prej že toliko organizacijskega dela pod streho, marketinški program je podrl že zdaj vse rekorde,« je v teh dneh navdušen Thomas Bach, predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja.