Ne zabavi v disku, ptujski orjak se zabava z diskom

Atlet Kristjan Čeh med koronakrizo pri vadbi ni popuščal, njegov trener Gorazd Rajher stavi na sproščenost na treningih in tekmah.
Fotografija: Ni fotomontaža, Kristjan Čeh je uvodni dan atletskega pokala Slovenije na štadionu v Spodnji Šiški suval kroglo. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Ni fotomontaža, Kristjan Čeh je uvodni dan atletskega pokala Slovenije na štadionu v Spodnji Šiški suval kroglo. FOTO: Jože Suhadolnik

V sezoni, ko v atletiki ne bo olimpijskih iger ali evropskega prvenstva in ko odpadajo tudi tekmovanja za diamantno ligo, je za podanike kraljice športov pomemben že vsak miting, na katerem je možno nastopiti. Konec tedna je bil v Ljubljani na štadionu v Spodnji Šiški atletski pokal Slovenije, veliki up Kristjan Čeh je prvi dan suval kroglo, drugi pa metal svoj priljubljen disk in ga najdlje zalučal na 65,27 metra.

Član AK Ptuj je v svoji drugi metalni disciplini osvojil drugo mesto z najboljšim dosežkom 15,59 m, zmagal je favorizirani Blaž Zupančič (18,37), ki ima osebni rekord 19,94 m.

»Zupančič je pač v krogli to, kar je, Kristjan pa je sploh ni vadil,« je dejal Čehov trener Gorazd Rajher. Zato pa za 21-letnika disk ni tuje orodje, letos je dvakrat izboljšal državni rekord, nazadnje na 68,75 m v Mariboru 23. junija, to je letos tretji najboljši izid na svetu.

»No, čudim se atletom, ki pravijo, da v času ukrepov in omejene vadbe zaradi koronakrize niso mogli pravšnje trenirati. S Kristjanom sva s pomočjo starega prijatelja, atletskega veterana Dušana Korena, to lahko počela na izmetnem betonskem krogu na travniku v Dornavi. Niti popoldne ni bilo počitka,« je nadaljeval. A koronavadba ni vse, tudi zimski trening je bil, kot je vidno, odličen. »No, trening se po letni sezoni začne že septembra, že vse od tam se postavlja temelje uspešne sezone,« je povedal Rajher.
 

Brez pritiska, uživanje v metu diska


Kristjan Čeh je opravil manjše spremembe pri tehničnem modelu izmeta, na koncu vsebuje poskok, vzvod, bočni gib. Zaradi velikega razpona rok in osebne višine 206 cm je to dodatek daljšemu metu. »Po ogledu tehnik izmeta najboljših na svetu, med njimi je tudi Daniel Ståhl, smo vse te praktično združili v lastni tehnični model. Analizirali smo tudi slovitega Nemca Roberta Hartinga, pač nekomu je všeč nemška šola meta diska, komu drugemu pa drugi tehnični model.

Trener Gorazd Rajher strokovno pelje evropskega prvaka med mlajšimi člani. FOTO: Jože Suhadolnik
Trener Gorazd Rajher strokovno pelje evropskega prvaka med mlajšimi člani. FOTO: Jože Suhadolnik


Mnogi me sprašujejo, kje so Kristjanove meje pri daljavah. A kakor sem že govoril, ko sem še treniral slovensko rekorderko v skoku v daljino Nino Kolarič, najprej je treba uživati. Atlet že sam postori svoje, a na koncu koncev je sodnik tisti, ki ti izmeri daljavo. Tudi pri Kristjanu se držim svojega načela, raven stabilnih izidov pa naj bi bila tam 68, 69 metrov,« je omenil strokovnjak.


Psihološke rezerve


To je želja po stalni ravni, razvidno pa je, da bo orjak iz Podvincev pri Ptuju slej ko prej orodje zalučal tudi prek 70 m. Rajher pri razvoju svojega nadarjenega varovanca stavi na ekipno delo, sam vodi strokovno plat, pri rehabilitaciji je glavni Tadej Repnik, tu sta še psihologinja Tanja Kajtna in analitik Stanko Štuhec.

»Pri uživanju na treningih, tekmah in sproščenosti bomo videli, kje bo Tanja Kajtna v Kristjanu psihološko še videla rezerve in iz njega na tem področju potegnila najboljše,« je dejal Gorazd Rajher, ki ga odpoved avgustovskega evropskega prvenstva v atletiki v Parizu ni vidneje prizadela.

»Je že tako, kot je zaradi zdajšnjega položaja že moralo biti. Prirediti tekmovanje na silo pač nima smisla.«
Kristjan Čeh je v letošnji sezoni že izpolnil olimpijsko normo za igre v Tokiu naslednjega leta, a ta zaradi odločitve mednarodne zveze letos ne velja. A zato v naslednjem letu za atleta, ki bi bil z izklesano postavo pravi umetniški navdih za starogrške kiparske mojstre, ne bo prav nobenih ovir na poti napredka.

Komentarji: