Nelagodje sta le pustila za seboj

Olimpijci v slalomu na divjih vodah preskočili kvalifikacije, najbolje dvojec Luka Božič-Sašo Taljat.

Objavljeno
11. junij 2016 03.38
25.3.2011 Slovenija, Ljubljana. Luka Bozic in Saso Taljat med zmagovalno voznjo v slalomu, v dvojcih, Tacen 2011.FOTO:JURE ERZEN/Delo
Tanja Volarič
Tanja Volarič
Ljubljana – Kako se bodo olimpijci odzvali na zanje prvi tekmi svetovnega pokala v tej sezoni, je ključno vprašanje ob slalomu na divjih vodah v Španiji, saj vse od EP niso imeli nobene tekme zaradi priprav v Braziliji. V včerajšnjih kvalifikacijah je zasuk ritma najbolje prenesel dvojec Luka Božič-Sašo Taljat, ki se je v polfinale prebil kot najboljši v svoji kategoriji.

Nekaj skrbi in nelagodja je bilo pri dvojcu čutiti v zadnjem času. Predvsem trening v Braziliji ni bil povsem takšen, kot sta si ga želela, vmes je posegla tudi poškodba, zato se je obema včeraj kar smejalo. »Po dolgem času sva dobro opravila nastop, občutki so bili dobri, na pripravah v Riu nama namreč ni steklo, po vrnitvi je bil Sašo še poškodovan, tako da nisva opravila nobenega treninga na divji vodi po vrnitvi iz Brazilije. Očitno so bili ti trije, ki sva jih opravila tu v Španiji, ključni in, kot kaže, lepo napredujeva,« je bil zadovoljen Božič, Taljat pa dodal: »Rama je pripravljena za nadaljnje treninge in tekme, skrbi ni. Zdaj morava nastop v nedeljo le še nadgraditi, četudi bo proga povsem drugačna in se bo treba na novo pripraviti. So pa tu domala vsi najboljši.«

Takoj so si breme s hrbta stresli tudi kanuisti, ki so se v prvem nastopu zvrstili na devetem (Blaž Cof), desetem (Anže Berčič) in enajstem mestu (Benjamin Savšek),Ur v polfinalu pa se jim je nato prek popravnega izpita pridružil še Jure Lenarčič, s čimer so potrdili, da ohranjajo vlogo najmočnejše slovenske discipline v zadnjih letih. »Če vse rešiš že v prvem nastopu, si v nadaljevanju bolj sproščen, imaš čas za počitek in za pripravo na naslednji dan. Res je boljši občutek, če končaš že v prvem nastopu,« je poudaril pomen takšnega iztržka Berčič, ki je pred tednom na uvodni tekmi pristal tik za zmagovalnim odrom in bi si še kako želel narediti odločilni korak v današnjih nastopih. Leta 2013 je prav na tem prizorišču slavil prvo zmago v svetovnem pokalu v karieri.

A z izjemo kanuistov so Slovenci napredovanje včeraj vendarle lovili šele v drugem nastopu. Skozi šivankino uho se je vanj denimo zrinila Urša Kragelj, medtem ko je bila Eva Terčelj uspešna že v prvem poskusu (17.), Ajda Novak pa izpadla. »Res sem vesela, da mi je uspelo, sem še malo utrujena od priprav. Četudi me je naprej peljalo zadnje mesto, mi je vseeno, v nedeljo bo šlo od začetka. Do nedelje lahko dobim še nekaj svežine in mislim, da bom nared,« se Kragljeva kljub težavam ni dala motiti. Ohranila je optimizem in samozavest, ki sta ji sredi maja prinesli olimpijsko vozovnico. Pri kajakaših je bil v prvem nastopu uspešen le Janoš Peterlin, vdrugo sta bila zanesljiva Peter Kauzer in Martin Srabotnik, medtem ko je Martin Albreht izpadel. Prevelik zalogaj pa so bile kvalifikacije tudi za kanuistki Nino Bizjak in Aljo Kozorog.

Danes bodo na vrsti izločilni boji kanuistov in kajakašev, jutri dvojcev in kajakašic.