Nemci znova pretrd oreh za slovenske odbojkarje

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na prijateljskem turnirju v Nemčiji z 0:3 izgubila z domačini.

Objavljeno
26. september 2015 21.52
regent/ODBOJKA
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Berlin - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v nemškem Ludwigsburgu včeraj navdušila z zmago nad Srbijo, toda na drugi tekmi je izbrana vrsta Andree Gianija klonila proti domačemu moštvu. Tako so Slovenci nadaljevali tradicijo porazov proti Nemcem, ki so tokrat zmagali s 3:0 (22, 22, 20).

V slovenski vrsti je bil najbolj učinkovit Klemen Čebulj s 13 točkami, 11 jih je nanizal Tine Urnaut, po 10 pa Alen Pajenk in Mitja Gasparini. Pri Nemcih je Jochen Schöps tekmo končal s 17 točkami, Tom Strobach jih je dodal 12, Phillip Collin pa 9.

Začetek tekme je pripadel nemškim odbojkarjem, ki so z dvema uspešnima napadoma in dvema blokoma prišli do vodstva s 4:1 ter tudi že s 5:1, prednost štirih točk pa ohranili vse do prvega tehničnega odmora. Prek Čebulja in Urnauta so Slovenci počasi lovili priključek in varovanci Andree Gianija so se po asu Gasparinija prvič približali na le še dve točki zaostanka, na 9:11. Pajenk in Gasparini sta poskrbela za 10. in 11. točko Slovenije, po bloku Vinčića Strohbachu pa so Nemci vodili le še z minimalno prednostjo (13:12).

V nadaljevanju so gostitelji znova nekoliko ušli (16:13), vendar so se Slovenci, z borbeno igro v obrambi in zaključki Urnauta v napadu, še enkrat povsem približali (16:15). Pri izidu 18:16 v korist domačih je Giani vzel prvi polminutni odmor, po katerem so Slovenci prišli celo do preobrata in povedli z 21:20, po napadu Urnauta pa tudi z 22:21. Sledile pa so štiri zaporedne točke Nemcev.

Po dveh neubranljivih začetnih udarcih Gasparinija in napaki Nemcev so Slovenci v drugem nizu povedli s 5:2 in nato še s 7:4. Na prvi tehnični odmor so se Slovenci podali s tremi točkami naskoka, ki so jih zadržali tudi do druge tehnične prekinitve (16:13). V nadaljevanju niza slovenski odbojkarji niso zaključevali napadov, nekaj težav so imeli tudi pri sprejemu začetnega udarca, na drugi strani pa so Nemci nizali točko za točko ter Slovence ujeli na 17. točki.

Po polminutnem odmoru na zahtevo Gianija so s točko Koncilje prišli do vodstva z 18:17, a so takoj zatem zapravili dva napada ter vodstvo prepustili gostiteljem. Po napaki Urnauta pri začetnem udarcu so si Nemci priigrali dve zaključni žogi, Giani pa se je odločil za še eno prekinitev, ki pa ni prinesla novega preobrata. Nemški odbojkarji so tako niz dobili s 25:22.

Varovanci Vitala Heynena so nekoliko bolje začeli tudi tretji niz in prišli do vodstva s 3:1, po dobrih servisih Gasparinija in izenačenju na 3:3 pa sta za izenačeno nadaljevanje z napadi poskrbela Čebulj in Urnaut, dva zaporedna bloka pa sta Slovencem prinesla tudi vodstvo s 7:6, a sta sodnika pri tem dosodila dotik mreže, ki je v vodstvo vrnil tekmece.

Gostitelji turnirja so z dvema dobrima servisoma težave na sprejemu povzročili Čebulju ter ušli na 11:8, nato pa je Fromm dosegel še dve točki za vodstvo z 12:8. Nemci so prednost ohranili vse do končnice niza. Za novo prekinitev se je slovenski strateg odločil pri 21:18, a so gostitelji še naprej izvajali pritisk z dobrimi začetnimi udarci, ki so jim zagotovili zanesljivo zmago s 25:20.

Slovenske odbojkarje v nedeljo na mednarodnem turnirju čaka še obračun z zmagovalko svetovne lige Francijo, ki je v petek Nemčijo premagala s 3:1.