Stisnil zobe in porazil tekmece s poškodovanim gležnjem

Tim Gajser do 7. zaporedne zmage v SP in osme v sezoni, s čimer je izboljšal osebni mejnik iz leta 2016.

Objavljeno
14. julij 2019 12.12
Posodobljeno
14. julij 2019 18.53
Tim Gajser si je 18. zmago v karieri privozil s poškodovanim gležnjem. FOTO: HRC
Marsikateremu navijaču haloškega motokrosista Tima Gajserja je zastal dih, ko je 22-letni as padel na sobotnem treningu v Indoneziji in si poškodoval gleženj. A vodilni v svetovnem prvenstvu razreda MXGP je stisnil zobe, se prepustil magičnim rokam Hondinega fizioterapevta Filippa in si včeraj zagotovil sedmo zaporedno zmago. Z osmo letos je izboljšal osebni mejnik iz sanjske sezone 2016, v kateri je osvojil premierni naslov v eliti.

Gajser je na otok Java prišel s svežo glavo, saj si je po zmagi v Palembangu na Sumatri privoščil kratek oddih na Baliju, kljub odklopu od dirkanja pa je v fitnesu ohranjal telesno pripravo. Čeprav si je dodobra napolnil baterije, preden se je v vročini spet udaril s tekmeci, se dokazovanje na drugem indonezijskem prizorišču v tekmovalnem koledarju MXGP ni začelo prav spodbudno.

image
Tim Gajser je s popolnim izkupičkom na dirki za veliko nagrado Azije v Semarangu naredil velik korak k osvojitvi svojega drugega naslova svetovnega prvaka v razredu MXGP. FOTO: HRC


»Na sobotnem treningu sem naredil napako, padel in si poškodoval gleženj. Moram se zahvaliti fizioterapevtu, trdo smo delali po sobotnih kvalifikacijah in zjutraj pred dirko, da smo gleženj spravili v red,« je Gajser opisal izziv, ki se mu je postavil na pot. S poškodovanim gležnjem je v kvalifikacijah iztržil tretje mesto, najboljši položaj si je izboril Francoz Romain Febvre na yamahi. »Izhodišče je bilo povsem zadovoljivo. Progo so polili in na nekaterih delih je zelo drsela. Nisem hotel preveč tvegati,« je komentiral, kako se je lotil kvalifikacij.
 

Kljub poškodbi 100-odstoten


Ko je šlo zares, je v prvi vožnji včerajšnje dirke štartal najbolje v konkurenci, si hitro priboril dovolj prednosti pred tekmeci in jo držal do zadnjega kroga. Nihče ga ni zmotil, vozil je svojo dirko. »Še dan prej sem se bojeval z bolečinami, ki jih je pustila poškodba gležnja po težkem padcu, zdaj pa mi je uspelo pokazati dober štart in nadzirati celotno vožnjo. Zelo sem vesel, da se je izšlo tako,« je strnil vtise.

V drugo se je hitreje od Gajserja s štarta pognal Švicar Jeremy Seewer na yamahi, a že v tretji minuti je vodstvo prevzel slovenski šampion in položaj na čelu karavane držal do konca. »Teren je bil brutalen! Na nekaterih delih je močno drselo, bilo je zares težko, a konec koncev sem užival v nastopu. Veseli me, da sem bil telesno 100-odstotno pripravljen,« je zadovoljno povedal in vnovič zaploskal fizioterapevtu za brezhibno opravljeno delo, zavedajoč se, da za vrhunski rezultat potrebuješ močno ekipo – kar Gajser pri Hondi tudi ima.

image
Po dveh dirkah v Indoneziji se svetovno prvenstvo v motokrosu vrača v Evropo, 28. julija bo velika nagrada Češke. FOTO: HRC


Za prvega moža letošnjega prvenstva je bila to 18. zmaga kariere v elitnem razredu. Družbo sta mu na stopničkah delala še Arnaud Tonus na drugem mestu in Seewer na tretjem. Slednji je v skupnem seštevku prehitel bolniško odsotnega Antonija Cairolija, ki po operaciji rame letos ne bo več dirkal v konkurenci.

Gajser je prednost pred svojim najbližjim zasledovalcem v lovu za naslovom svetovnega prvaka povečal na 173 točk. Do konca sezone je še šest dirk, kar pomeni, da si bo – če bo nadaljeval v enakem ritmu – v Imoli 18. avgusta že zagotovil svoj drugi naslov svetovnega prvaka v MXGP. Preizkušnja na znanem dirkališču formule 1 je v zadnji tretjini prvenstva geografsko najbližja Sloveniji. Dobiti potrditev, da je lovorika njegova pred domačimi navijači, ki se vselej zberejo v največjem številu prav na italijanskih prizoriščih, bi bila najlepša nagrada za izjemno sezono. Hkrati pa obliž na vse rane, ki sta jih pustili 2017 in 2018, v katerih se je bojeval s poškodbami in s sabo.
 

Najprej premor, nato Češka


A Gajser dobro ve, da korakov ni dobro prehitevati. Po prihodu iz Azije bo imel dovolj časa, da uredi misli za zadnjo tretjino prvenstva. Nato pa se bo s konkurenco spet soočil zadnji julijski konec tedna v Loketu na trdem terenu, ki mu je pisan na kožo. Odkar dirka v elitnem MXGP, je na tem češkem tekmovališču prav vsako sezono stal na stopničkah.