Nevarno bi bilo živeti na lanskih obžalovanjih

Kajakaško svetovno prvenstvo v Londonu: Benjamin Savšek danes, Peter Kauzer jutri.

Objavljeno
17. september 2015 02.00
Benjamin SavsekTacen 13.6.2014
Tanja Volarič, poročevalka
Tanja Volarič, poročevalka
London – Najdlje bodo morali na začetek SP čakati skupni zmagovalec svetovnega pokala Peter Kauzer & Co., saj se bodo kajakaši v kvalifikacije podali šele jutri. Danes bodo v ospredju kanuisti, zadnja leta najuspešnejši slovenski tekmovalci.

Benjamin Savšek je včeraj z zanimanjem preletel končni izplen dvojcev in kajakašic ter ugotavljal, da se ob pogledu na progo ni motil. »Količke so postavili tako, da so nastopi zelo hitri, na takšni progi si napak ne moreš privoščiti. Tesno bo,« je zmajeval z glavo slovenski kanuist, ki ima s SP neporavnane račune, potem ko je lani po naknadni odločitvi sodnikov ostal brez naslova svetovnega prvaka. Grenek priokus se mu je vlekel še v zimo, vendar bi bilo letos nevarno živeti na lanskih obžalovanjih, pravi. »Tudi letos imam visoka pričakovanja. Vse leto smo govorili, da je SP naš glavni cilj, na katerem bo potrebna najboljša pripravljenost, a zato se že čuti tudi večji pritisk,« je dejal drugi najboljši kanuist iz letošnjega svetovnega pokala, ki je v prvi polovici sezone nizal uvrstitve na zmagovalni oder; na EP in v svetovnem pokalu, kar ga uvršča med favorite tudi na SP. Povratnik v reprezentanco Jure Lenarčič je bolj previden, Božič, ki je z včerajšnjim nastopom v dvojcu edini preizkusil progo, pa ne skriva, da že komaj čaka vrhunske uvrstitve tudi v posamični kategoriji.

Njegov prosti dan bo napočil jutri, kar pozdravlja z odobravanjem. Tedaj bodo namreč v ospredju kajakaški nastopi in četudi bodo kvalifikacije v slalomski formuli ena na vrsti zadnje, je Peter Kauzer, zanimivo, med prvimi prispel v London. »Namenoma. Hotel sem se v miru pripraviti in res se počutim dobro. Na treningih sem bil predrzen, a zanesljiv, zato že komaj čakam prvi štart,« je Hrastničan prešerno razpoložen. Zanj bo to namreč začetek zadnjega velikega projekta v karieri, ki ga želi končati v Riu 2016. Zmaga na zadnji postaji svetovnega pokala, ki mu je prinesla tudi skupno zmagoslavje, ga je namreč utrdila v prepričanju, da načrte gradi na pravih temeljih.