Ni boljšega od OP Velike Britanije

Danes se za golfiste začenja tretji major sezone. Jordan Spieth je vrnil lovoriko, a želi si jo spet odnesti domov.
Fotografija: Američan Jordan Spieth na 147. OP Velike Britanije brani lovoriko. Turnir se začenja danes, zmagovalec pa bo znan v nedeljo. Foto Reuters
Odpri galerijo
Američan Jordan Spieth na 147. OP Velike Britanije brani lovoriko. Turnir se začenja danes, zmagovalec pa bo znan v nedeljo. Foto Reuters

Carnoustie – Golfisti se bodo od danes do nedelje merili na tretjem letošnjem turnirju velike četverice. Lanski zmagovalec OP Velike Britanije Jordan Spieth je v ponedeljek prirediteljem na Škotskem vrnil prehodni pokal, upajoč, da ga bo ob koncu tedna spet postavil v domačo vitrino. A šestega golfista sveta čaka zelo težka naloga.
 

Če dobiš OP Velike Britanije, lahko dobiš karkoli


Šele aprila, na prvem letošnjem majorju, mastersu v Augusti, je Spieth prekinil niz slabih predstav s tretjim mestom. Pa so se spet pojavile. Na zadnjih šestih turnirjih je dvakrat zgrešil rez, višje od 21. mesta ni zmogel. Zmagovalec treh turnirjev velike četverice verjame, da se je po nekaj tednih premora, ki si ga je vzel za sprostitev, da se je umaknil od igre, spet vse postavilo na svoje mesto prav pred OP Velike Britanije.

Američan še čaka na svoj veliki slam, enako željo ima tudi njegov rojak Patrick Reed, ki je spomladi v Augusti premierno zmagal na majorju. »Rad bi osvojil vse štiri,« je dejal lastnik zelenega suknjiča in se ozrl k OP Velike Britanije. »Nič ni boljšega od tega pokala. V prihodnosti bi ga rad odnesel domov. Zgodovina, ki se skriva v tem turnirju, in zmaga, ki je tako drugačna od tiste doma, bi meni pomenila veliko – da lahko osvojiš karkoli,« je opisal vrednost najstarejšega majorja, ki bo ta konec tedna zabeležil svojo 147. izvedbo. Tokrat v kraju Carnoustie na Škotskem, ki bo sedmič gostil najboljše golfiste na enem od najzahtevnejših links-igrišč na svetu (tradicionalna igrišča ob škotski obali).
 

Golf nikoli povsem »čist«


Američani so povsem prevzeli prevlado na turnirjih velike četverice. Zadnjih pet sta poleg Reeda in Spietha osvojila še Brooks Koepka (OP ZDA 2017 in 2018) in Justin Thomas (prvenstvo PGA 2017). V središču pozornosti bo tokrat tudi največji zvezdnik tega športa Tiger Woods, zdaj 71. golfist sveta. Na OP Velike Britanije je 42-letnik nazadnje igral leta 2015. Po zasebnih in zdravstvenih težavah se je zdelo, da je njegove kariere konec, a po štirih operacijah hrbta se je letos vendarle vrnil na turnirje velike četverice. »Občutki so veliko boljši kot v začetku leta, bolj razumem igro, svoje telo, zamah,« je samozavestnejši zmagovalec 14 majorjev, ki je turnir te prestižne serije nazadnje osvojil pred desetletjem.

Novost na letošnjem turnirju so krvne preiskave, s katerimi bi preprečili doping v golfu. Doslej so izvajali le teste urina. Upokojeni golfist Gary Player pravi, da ta šport nikoli ne bo povsem čist. »Ali bomo dopinške zlorabe kdaj ustavili? Ne bomo jih. Preveč vsega je vpletenega, tak je svet, v katerem živimo,« je dejal zmagovalec devetih majorjev in dodal, da doping golfistom pomaga, da so močnejši, udarijo več žogic in se ne poškodujejo tako hitro. 
 

Komentarji: