Nizozemsko slavje in dvojni nokavt Mercedesa

Nizozemski dirkač formule 1 Max Verstappen je najbolje izkoristil črn dan »srebrnih puščic« na VN Avstrije.
Fotografija: Ferrarijeva asa Kimi Räikkönen (levo) in Sebastian Vettel (desno) sta proti koncu velike nagrade Avstrije lovila Red Bullovega dirkača Maxa Verstappna, vendar ga nista ulovila. Foto Reuters
Odpri galerijo
Ferrarijeva asa Kimi Räikkönen (levo) in Sebastian Vettel (desno) sta proti koncu velike nagrade Avstrije lovila Red Bullovega dirkača Maxa Verstappna, vendar ga nista ulovila. Foto Reuters

Ljubljana – Na avstrijskem Štajerskem je bilo danes vse nared za Mercedesovo slavje v formuli 1, toda nemško moštvo je v Spielbergu doživelo pravi polom, potem ko je moral po Fincu Valtteriju Bottasu, najhitrejšem v kvalifikacijah in branilcu zmage na veliki nagradi Avstrije, zaradi okvare odstopiti tudi njegov angleški ekipni kolega Lewis Hamilton. Črn dan »srebrnih puščic« je na veselje številnih nizozemskih navijačev v oranžnih majicah izkoristil Red Bullov dirkač Max Verstappen, ki je slavil prvo letošnjo in skupno četrto zmago za SP.

»Neverjetno! Bilo je zahtevno, ker je bilo gume, ki so se močno obrabile, težko ohraniti pri življenju. Vendar pa mi je nekako le uspelo dirkalnik pripeljati do cilja,« si je oddahnil 20-letni Nizozemec in v isti sapi pripomnil: »Fantastično je zmagati na Red Bullovem Ringu. To je bil zelo dober dan za nas, upam, da se bo v takšnem slogu tudi nadaljevalo.« Verstappnu, ki je – zanimivo – tudi krstno zmago v kraljevskem avtomobilističnem razredu leta 2016 v Barceloni slavil ob dvojnem odstopu Mercedesa, sta družbo na odru za najboljše delala Ferrarijeva dirkača – drugouvrščeni Finec Kimi Räikkönen in tretjeuvrščeni Nemec Sebastian Vettel, ki je znova prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi za SP.

»Ledeni mož« se je po dirki malo jezil, ker se mu je zmaga za tako malo – za pičlo poldrugo sekundo – izmuznila iz rok. »Na koncu nam je zmanjkalo krogov. Škoda, toda očitno smo začeli prepočasi. V drugem delu dirke je bil namreč naš bolid sijajen,« je dejal 38-letni Finec in kljub vsemu ugotavljal, da se je avstrijska preizkušnja za Ferrari, ki se je znova zavihtel na vrh konstruktorskega točkovanja, razpletla zelo dobro. Z njim se je strinjal tudi Vettel. »Za nas bi se lahko sicer izšlo tudi bolje, toda Max, ki sva se mu s Kimijem proti koncu zelo približala, je zmagal popolnoma zasluženo. Vozil je izjemno stanovitno in brez napak,« je Verstappnu športno čestital nemški šampion, ki bo jutri upihnil 31. svečko na torti za rojstni dan.

...
...


Dan za pozabo


V Mercedesu bodo poskušali današnjo dirko čim prej pozabiti. Za Bottasa, ki je v soboto z novim rekordom proge (1:03,130) oddrvel do najboljšega štartnega položaja, se dirka na Red Bullovem Ringu, na katerem je branil zmago, že začela ni po željah. Po počasnejšem štartu, po katerem je 28-letnega Finca ob Hamiltonu pustil za seboj tudi rojak Räikkönen, nakar ga je prehitel še Verstappen, se je sicer že v uvodnem krogu prebil na drugo mesto in na njem vztrajal do 14. kroga, ko ga je ustavila okvara menjalnika. Razočaranja nad njegovim odstopom ni skrivala niti žena Emilia (Pikkarainen), sicer nekdanja vrhunska plavalka, udeleženka olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu.

Za Valtterijevega moštvenega sotekmovalca Hamiltona se je velika nagrada Avstrije do prve menjave gum v 26. krogu, do katere je narekoval vodilni ritem, odvijala bolj ali manj po načrtih. Toda po vrnitvi na stezo med oba Ferrarijeva dirkača je začel tarnati nad izgubo moči. Da z njegovo »srebrno puščico« ni vse v najlepšem redu, je bilo že od daleč videti v 39. krogu, v katerem je v dvoboju za četrto mesto mimo njega brez večjih težav švignil Vettel. Nemški zvezdnik je sicer v kvalifikacijah vknjižil tretji dosežek, vendar pa so ga komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) naknadno kazensko premaknili na šesti položaj zaradi skorajšnjega trčenja v Carlosa Sainza ml. (Toro Rosso). Kar se je dolgo nakazovalo, se je uresničilo v 63. krogu, ko je moral po Bottasu ob robu dirkališča parkirati tudi Hamilton.

Naslednja preizkušnja bo že prihodnjo nedeljo v Silverstonu.
 

Komentarji: