Nosilec dveh zlatih olimpijskih medalj pozitiven na steroid

30-letni profesionalni plavalec je po uradni objavi razsodbe sporočil, da končuje tekmovalno kariero. 

Objavljeno
12. oktober 2019 11.54
Posodobljeno
12. oktober 2019 11.59
FOTO: David Gray/Reuters
STA
STA
Severnoameriški šport pretresa nov dopinški škandal. Ameriška protidopinška agencija (Usada) je z 20 mesečno prepovedjo tekmovanj kaznovala nosilca dveh olimpijskih zlatih kolajn Conorja Dwyerja zaradi uporabe prepovedanega testosterona, ki sodi med anabolične stereoide, je Usada sporočila v petek.

Dwyer, ki je bil član zlate ameriške štafete na 200 metrov prosto na olimpijskih igrah v Londonu in Riu de Janeiru, je oddal pozitiven vzorec na treh preizkusih v obdobju med novembrom in decembrom lani. Preiskovalci protidopinške agencije so ugotovili, da so Dwyerju prepovedani steroid kot implantat vstavili pod kožo na kolku, da se je lahko stalno sproščal v njegovo telo.

image
FOTO: Kazuhiro Nogi/Afp


Najprej so zahtevali štiriletno prepoved tekmovanj za plavalca, a so kasneje kazen znižali na 20 mesecev, ker se je Dwyer zanašal na nasvet zdravnika in zunanjega svetovalca, ki mu je svetoval takšno terapijo. Niti njegov svetovalec niti Dwyer sam se nista obrnila po strokovno pomoč o vprašanjih, povezanih z dopingom.

Dwyer je bil začasno izključen iz ameriške reprezentance, kar pomeni, da bo izpustil poletne olimpijske igre v Tokiu prihodnje leto.

Kljub temu, da se mu bo kazen iztekla prihodnjega avgusta, je 30-letni profesionalni plavalec takoj po uradni objavi razsodbe prek svojega profila na Instagramu sporočil, da končuje tekmovalno kariero. Dwyer je bil na zadnjih olimpijskih igrah v Riu bronast na 200 metrov prosto.