Nov svetovni rekord v maratonu, magična meja dveh ur vse bližje (VIDEO)

Kenijski maratonec Eliud Kipchoge je na berlinskem maratonu krepko izboljšal svetovni rekord v maratonu. Rekordna znamka zdaj znaša 2;01:39.
Fotografija: Bo prebil tudi magično mejo pod dvema urama? FOTO: John Macdougall/AFP
Odpri galerijo
Bo prebil tudi magično mejo pod dvema urama? FOTO: John Macdougall/AFP

Usresničilo se je, kar se je napovedovalo že nekaj časa. Kenijski maratonec Eliud Kipchoge je na berlinskem maratonu krepko izboljšal svetovni rekord v maratonu. Rekordna znamka zdaj znaša 2;01:39, kar je več kot minuto hitreje od prejšnjega rekorda, ki ga je prav tako v Berlinu pred štirimi leti postavil Kipchogejev rojak Dennis Kimetto (2;02:57).

Kipchoge je v Berlinu zmagal že trikrat. FOTO: John Macdougall/AFP
Kipchoge je v Berlinu zmagal že trikrat. FOTO: John Macdougall/AFP


Dosežek je še toliko večji, ker je Kipchoge - že leta 2003 svetovni prvak v teku na 5.000 metrov - večji del proge pretekel sam. Bil je preprosto prehiter za narekovalce tempa. Dva sta odstopila že po 15 kilometrih, po 25 pa je Kipchoge ostal sam v boju z uro.

33-letni Kenijec je prvo polovico preizkušnje pretekel v 61 minutah, o čemer se je govorilo že nekaj dni pred maratonom. Nato je v drugi polovici še malo pospešil, pretekel jo je v 60:33 in tekmece pustil daleč za seboj. Ciljno črto je pet minut za njim na drugem mestu prečkal njegov najbližji zasledovalec in roja Amos Kipruto, kenijski uspeh pa je dopolnil Wilson Kipsang.

Po tridesetem kilometru, ko tempo tako rekreativnih kot vrhunskih tekačev običajno začne padati, je nanizal nekaj neverjetnih vmesnih časov: najbolj zgovorna je »trojka« med 32. in 34. kilometrom. Pretekel jo je v 8:33, s čimer bi, denimo, na letošnji lestvici najboljših slovenskih izidov na tej razdalji zasedel tretje mesto.

»Nimam besed, s katerimi bi opisal ta dan. Izjemno sem hvaležen. Zelo sem vesel, da mi je uspelo postaviti svetovni rekord. Ni mi moglo spodleteti še tretjič. Hvala vsem,« je po tekmi povedal za televizijo ARD.



To je bila njegova tretja zmaga na berlinskem maratonu, trikrat - nazadnje spomladi letos - pa je zmagal tudi v Londonu. Eden izmed njegovih največjih uspehov je tudi zmaga na olimpijskem maratonu v Riu de Janeiru 2016.

V ženski konkurenci je danes zmagala Kenijka Gladys Cherono z rekordom proge 2:18:11. Na drugem mestu je s 23 sekundami zaostanka bila Ruti Aga iz Etiopije, tretje mesto je pripadlo nekoč odlični tekačici na stezi, Etiopijki Tirunesh Dibaba, ki je v cilj pritekla s časom 2:18:55.



Kipchoge je 42 kilometrov sicer pretekel že hitreje, vendar na posebni tekmi na dirkališču v Monzi, ki ni bila izvedena po pravilih mednarodne atletske zveze (Iaaf). Takrat je maratonsko razdaljo premagal v 2;00:24.

Dosežek je še toliko večji, ker je Kipchoge večji del proge pretekel sam. FOTO: John Macdougall/AFP
Dosežek je še toliko večji, ker je Kipchoge večji del proge pretekel sam. FOTO: John Macdougall/AFP

Preberite še:

Komentarji: