Nove prioritete ne manjšajo sle po zmagi

Padalci Elana so letos svetovni pokal, ki se ta konec tedna nadaljuje v Lescah, postavili v drugi plan.

Objavljeno
23. junij 2017 02.30
Janez Porenta
Janez Porenta

Ljubljana – Zadnji junijski konec tedna je v koledarjih padalcev v skokih na cilj že tradicionalno rezerviran za slovensko preizkušnjo svetovnega pokala, ki jo bo letališče v Lescah gostilo od danes do nedelje. Udeležba bo, v nasprotju z uvodnim dejanjem sezone na Grobniku, številčna in popolna, med favoriti pa vnovič tudi domači obrazi.

Lesce so postaja št. 2 na letošnji turneji svetovnega pokala, pred dvema tednoma je del elite že preverjal razmerja moči na Hrvaškem, vendar v razredčeni konkurenci, k čemur je prispevala tudi favorizirana ekipa Elana, ki je tekmovanje zaradi povečini službenih obveznosti izpustila. Tudi sicer se je lestvica prioritet pri članih Elana letos nekoliko spremenila, čemur pritrjuje tudi vodja tekmovanja v Lescah in dolgoletni trener Drago Bunčič: »Ekipa je bila že štiri leta zapovrstjo prva v svetovnem pokalu, zato je razumljivo, da je fantom malce zmanjkalo motiva. Letos so postavili druge stvari na vodilno mesto, sezona ima dva vrhunca – julijsko vojaško SP v Nemčiji in avgustovsko EP v Podgorici. To sta osrednja letošnja cilja, svetovni pokal je v nasprotju s prejšnjimi sezonami v drugem planu. Zasedba se bo nekoliko spočila in se prihodnje leto vrnila bolj motivirana.«

Seveda pa to ne pomeni, da bo vodilno leško moštvo ta konec tedna izpustilo tudi domače dejanje, ki ostaja eden od vrhuncev sezone. Lani je na gorenjskem nebu opravilo s konkurenco in to z enako peterico, kot bo barve Elana branila tudi letos – Roman Karun, Uroš Ban, Senad Salkič, Borut Erjavec in Matej Bečan, ki je edini iz te zasedbe ob uvodu v sezono že tekmoval na Grobniku. A tudi ostali člani so letos nekaj treninga že opravili, vsi imajo v nogah po 60 do 100 vadbenih skokov, po drugi strani pa toliko izkušenj, da jih je brez slabe vesti mogoče uvrstiti med kandidate za vnovično ekipno zmago, medtem ko bo posamično Bečan branil drugo mesto. »Napovedi so nehvaležne, saj bi bili vsi radi prvi. Želimo biti čim boljši, kot vsako leto,« napoveduje Bunčič. Konkurenca pri vrhu bo očitno podobna kot lani, nevarni bodo Nemci, Italijani, Čehi, Madžari ... Vremenski obeti niso najboljši, sploh ne za danes, ko so napovedani veter in nevihte, ugodneje bo v nadaljevanju.