Ob Celticu paleta drugih dogodkov

Začenja se niz evropskih prvenstev, med katerimi jih bo kar šest na Škotskem.
Fotografija: Luka Mezgec bo udarni slovenski adut na EP v kolesarstvu.
FOTO Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Luka Mezgec bo udarni slovenski adut na EP v kolesarstvu. FOTO Uroš Hočevar

Glasgow – Ko bi vprašali običajnega športnega zanesenjaka v Glasgowu, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh, bi najprej odgovoril: »Uvod v novo sezono škotske nogometne lige.« Toda zelo živahno bo tudi v nekaterih drugih športnih arenah. Tu se bodo zvrstila evropska prvenstva v kar šestih športnih panogah, temu nizu pa pripada tudi šampionat stare celine v atletiki, le da bo ta v Berlinu.

Kakšna je prihodnost takšne predstave, že kar olimpijskih iger v malem, je težko napovedati, a prireditelji na britanskem otoku kot tudi predstavniki zvez ter Evropskega olimpijskega komiteja, ki ga vodi Slovenec Janez Kocijančič, so prepričani o svetli prihodnosti hkratnih tekmovanj na enem prizorišču.

Tako bo Glasgow od današnjega dne do nedelje, 12. t. m., gostil tekmovanja za evropske naslove v plavanju, gimnastiki, kolesarstvu, veslanju, triatlonu in prvič doslej tudi v ekipnem golfu, hkrati pa bodo za atletske kolajne tekmovali v Berlinu. »Številne od televizijskih hiš se bodo teh prvenstev lotile kot olimpijskih iger ali kakšnega odmevnega svetovnega prvenstva. Mar ni drugače zdaj, ko bomo imeli 3300 televizijskih ur prenosov, reportaž in oddaj kot denimo pred štirimi leti, ko smo z evropskega atletskega prvenstva v Zürichu zbrali 1500 ur? Zdaj pa bodo prav vsi pod drobnogledom, sleherni panogi bo pripadlo več pozornosti kot v preteklosti,« je prepričan Sven Arne Hansen, iz Evropske plavalne zveze pa so v pričakovanju Glasgowa 2018 sporočili: »Tudi pri trženju bo zdaj za vse skupaj lažje, kot če bi bilo sleherno prvenstvo posebej.«

Evropskih iger pa naj letošnja skupna izvedba tekmovanj v posameznih panogah ne bi ogrozila, po premieri v Bakuju 2015 gre pričakovati še odmevnejše igre prihodnje leto v Minsku. O tem ne gre dvomiti, saj se je Belorusija, kjer šport ohranja izjemno prepoznavnost, že večkrat izkazala z odlično organiziranimi in tudi obiskanimi tekmovanji.


Britanci stavijo na tradicijo


In čeprav se bo seveda ob prihajajočem koncu tedna največ gledalcev zbralo na Celticovi premieri sezone v 1. kolu škotskega nogometnega prvenstva, ne gre dvomiti o tem, da bo precej navzočih tudi na drugih prizoriščih. Britanci stavijo na tradicionalne panoge, denimo plavanje, gimnastiko, kolesarstvo, kajpak tudi veslanje, pa četudi na prvenstvih stare celine pri tem ni absolutne konkurence. A iz slovenskega zornega kota je pri tem zgodba drugačna kot nekoč, saj že najbolj prestižne tekme, denimo na svetovnem prvenstvu ali luzernski regati, zaradi hude tekmovalne krize v našem veslanju doma še komaj kdo pospremi.

Absolutno konkurenco gre pričakovati v plavalnem bazenu ter na napravah in v parterju gimnastične arene, zlasti v plavanju bo predvidoma močna domača izbrana vrsta, temu primerno bo tudi zanimanje. Pri nas pa je v zadnjih dneh po izjemnih predstavah Primoža Rogliča v Franciji opazna kolesarska evforija, lahko bi ji primaknil svoj delež tudi Luka Mezgec v Glasgowu.

Med vsemi arenami se bo največ udeležencev, tako aktivnih kot na tribunah, zbralo v Berlinu na atletskem prvenstvu, a v Glasgowu se bodo, kot pravijo, potrudili, da bodo na slehernem prizorišču pripravili dogodek, ki se ga bodo navzoči radi spominjali. In prikimali takšnim »malim igram« tudi v prihodnje.

Komentarji: