Obdobje pomlajevanja ni pustilo prask

Slovenske odbojkarice brez kopice izkušenejših igralk spet med elito stare celine.
Fotografija: Povprečna starost Slovenk v dvoboju z Izraelom je bila 21 let in pol. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Povprečna starost Slovenk v dvoboju z Izraelom je bila 21 let in pol. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Ne le, da so slovenske odbojkarice obdobje pomlajevanja izbrane vrste preživele brez večjih prask, za nameček so ga tudi zelo uspešno. Domala ista ekipa, ki se je predlani v Stožicah okitila z naslovom svetovnih podprvakinj do 23 let, si je v sredo zagotovila drugi nastop na članskem EP.

»Vedeli smo, da nam za napredovanje v Izraelu zadostuje že 38 osvojenih točk, toda to ni bil pravi izziv. Želeli smo igrati dobro, kajti tudi trenirali smo na zelo visoki ravni in z zavidljivim odnosom. V Izraelu smo pokazali, kar smo konstantno kazali že na treningih in v pripravljalnem ciklusu. Dekleta so bila odlično motivirana in dobro nabrušena. Hvaležen sem igralkam, ki so izborile to zmago v Ra'anani, pa tudi tistim, ki so ostale doma. Za prihodnost te reprezentance je zelo dobro, da imamo na voljo veliko skupino igralk in sestavljamo dobro zasedbo,« je bil zadovoljen Italijan Alessandro Chiappini, drugi selektor (po Brunu Najdiču), ki je izbranke popeljal med elito stare celine.


Žreb bo 23. t. m.


»Dvoboja nismo odprle optimalno, tekmicam smo sprva še dovolile, da so se nekako kosale z nami. Ko pa smo pognale voz, smo igrale res dobro in pokazale vse, kar znamo. Vedele smo, po kaj smo prišle, in oddelale svoje. Še toliko bolj se veselim, ker bo letošnje EP zame prvo,« je poudarila ena najboljših Slovenk na izraelskem parketu, blokerka GEN-I Volleyja Tina Grudina. V primerjavi s prvenstvom pred štirimi leti je v tokratnih kvalifikacijah igralo sedem »starih« obrazov in kopica novink, saj je Chiappini zasedbo še pomladil, za kar je izkoristil predlansko SP do 23 let. Na njem so Slovenke osvojile srebro v domala identični zasedbi, kot si je zagotovila nastop na letošnjem EP, dodana je zgolj ena od petih legionark, blokerka Sara Hutinski.

Anja Zdovc, Monika Potokar, Valentina Založnik, Marina Cvetanovič, Mojca Pene pa so le nekatere od (nekdanjih) reprezentantk, ki bi lahko, ko bo šlo zares, okrepile kader v izbrani vrsti, a ga verjetno ne bodo, saj bo selektor z udeležbo na EP nagradil tista dekleta, ki so nosila odgovornost v kvalifikacijah, ki so dokazala, da ekipi do evropskega vrha (Belgija) še nekaj manjka, da pa sodi v zlato sredino, ki ji je mesto na razširjenem turnirju, na katerem se bo merilo kar 24 reprezentanc. Prvenstvo bodo tik pred moškim konec avgusta in v začetku septembra gostile Turčija, Slovaška, Poljska in Madžarska, tekmice Slovenk v skupinskem delu bodo znane po žrebu skupin 23. t. m. v Istanbulu. Pred EP bodo naša dekleta brusila formo v evropski ligi v skupini s Portugalsko, Grčijo in Estonijo, tudi udeleženkami vrhunca letošnjega leta.

Preberite še:

Komentarji: