Od elitne do tretjerazredne konkurence

Evropske igre: v Bakuju več kot 6000 športnikov iz 50 držav, tudi 78 Slovencev. V 12 panogah kvalifikacije za OI 2016.

Objavljeno
11. junij 2015 19.55
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Na Nacionalnem štadionu v Bakuju, ki sprejme 68.000 gledalcev in je po besedah prirediteljev razprodan, bo drevi svečano odprtje prvih evropskih iger. Med več kot 6000 športniki iz petdesetih držav bo do 28. junija, ko bo na sporedu zaključna slovesnost, zgodovino tega krstnega tekmovanja pisalo tudi 78 slovenskih reprezentantov.

Športniki se bodo za kolajne potegovali v dvajsetih različnih panogah, od tega v osemnajstih olimpijskih, pri čemer se bodo v dveh med seboj merili v neolimpijski obliki (košarka 3x3 in nogomet na mivki). Tako le dveh športov, v katerih bodo tekmovali v glavnem mestu Azerbajdžana, (še) ni v sporedu OI, in sicer karateja in samba.

Z največjo športno prireditvijo v prihodnjem letu bo tesno povezano dvanajst panog, za katere bo tekmovanje v Bakuju kvalifikacijsko za OI 2016 v Riu de Janeiru. Dragocene točke ali celo norme bo mogoče osvojiti v atletiki, boksu, judu, kolesarstvu, lokostrelstvu, namiznem tenisu, odbojki, plavanju, rokoborbi, strelstvu, tekvondoju in triatlonu.

Kljub temu bo konkurenca v atletiki in plavanju, v katerih zveze (še) ne podpirajo evropskih iger, tretjerazredna; tako bodo v kraljici športov tekmovanje v azerbajdžanski metropoli izkoristili za izvedbo tretje lige ekipnega evropskega prvenstva, v plavanju pa za mladinsko prvenstvo stare celine.

Najhujša konkurenca bo slej ko prej v borilnih športih, zlasti v judu, v katerem se bo med seboj spoprijela tako rekoč vsa evropska elita. V sklopu iger bodo namreč izpeljali evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti med 9. in 12. aprilom v Glasgowu, a so ga zaradi nesoglasij z vodilnimi možmi pri britanski zvezi odgovorni pri krovni evropski organizaciji (EJU) odvzeli največjemu škotskemu mestu in naknadno podelili Bakuju. Ker bodo obračuni v borilni areni Hejdarja Alijeva šele zadnji teden iger, bo slovenska judoistična odprava, ki šteje kar 17 tekmovalcev, v Azerbajdžan odpotovala šele čez osem dni. Še pred tem se bo naša udarna ekipa ta konec tedna udeležila turnirja za veliko nagrado v Budimpešti (z nagradnim skladom 100.000 ameriških dolarjev), druga oziroma mlajša postava pa se bo jutri in pojutrišnjem predstavila domačemu občinstvu na 11. tekmovanju za evropski pokal v Podčetrtku. »Pred nami so naporni meseci, saj nas po igrah oziroma evropskem prvenstvu konec avgusta čaka še svetovno prvenstvo v Astani, zato je treba pravilno razporediti energijo. Ne verjamem, da si bo lahko kdo v tem času privoščil tri proste dneve. Ker je v tako kratkem času težko načrtovati dva vrhunca forme, smo nekatere reprezentante bolj pripravljali za tekmovanje v Azerbajdžanu, druge pa za turnir v Kazahstanu,« je razkril Marjan Fabjan, strokovni direktor pri Judo zvezi Slovenije, selektor naše ženske reprezentance in glavni trener kluba Z'dežele Sankaku, iz katerega prihaja večina naših adutov.

Na svetovni jakostni lestvici sta ta čas najvišje uvrščeni Tina Trstenjak (do 63 kg) in Ana Velenšek (do 78 kg), bronasti na lanskem svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku, ki v svojih kategorijah držita visoki tretje oziroma četrto mesto. Vendar pa njun glavni cilj ne bodo evropske igre, temveč SP v Astani. Kolajne z velikih članskih tekmovanj že imajo tudi Petra Nareks (do 52 kg), Vlora Bedžeti (do 57 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg), na oder za najboljše pa so se sposobni zavihteti tudi drugi potniki v Baku, kot denimo Matjaž Ceraj (nad 100 kg), že štirikrat peti na EP, ali Adrian Gomboc (do 66 kg) in Miha Žgank (do 90 kg), pred dvema tednoma zmagovalca turnirja za svetovni pokal v Cluju.

»Pričakujem, da bodo po vidnejši uvrstitvi posegli tudi tisti, ki je v kvalifikacijah za OI v Riu de Janeiru še nimajo,« je še dejal Fabjan, še bolj jasen pa je bil selektor slovenske moške reprezentance Gregor Brod: »Naš cilj je kolajna – tako v posamični kot ekipni konkurenci!«

Na jutrišnji uvodni tekmovalni dan premiernih evropskih iger bo naše barve branilo pet športnikov, ob triatlonki Evi Skaza in rokoborcu Danielu Kočarju še gorski kolesarji Gregor Krajnc, Tina Perše in Blaža Klemenčič, ki sodi v ožji krog favoritinj, v nedeljo pa bodo pod slovensko zastavo, ki jo bo na slovesnem odprtju nosil namiznoteniški igralec Bojan Tokič, tekmovali kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić, triatlonec Domen Dornik in telovadec Sašo Bertoncelj.