Od Rusov zahtevajo vpogled v datoteko

Svetovna protidopinška agencija želi preprečiti nove škandale.

Objavljeno
02. november 2018 15.48
Posodobljeno
02. november 2018 16.03
Svetovna protidopinška agencija je trdo prijela Ruse. FOTO: AFP
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Svetovna protidopinška agencija (WADA) zahteva od ruske protidopinške agencije (Rusada), da ji omogoči dostop in vpogled v datoteko moskovskega laboratorija, ki je znova dobil licenco za delo. To licenco lahko WADA znova prekliče, če ruske oblasti ne bodo sodelovale.

Glavni preiskovalec WADA, nekdanji kriminalist Günter Younger, je v pogovoru za sobotno izdajo Tageszeitunga TZ opozoril, da od Rusije pričakujejo, da bo upoštevala vse pogoje, torej tudi vpogled v datoteko moskovskega laboratorija. »Če se to ne bo zgodilo, pričakujem, da jih bodo znova doletele hitre sankcije ter nova prepoved, na podlagi novih pravil,« je naznanil Younger.
 

Kljub vsemu podpora Rusom


»Zadeva se nanaša na 9000 vzorcev, ki bi jih radi vnovič pregledali. Ampak to seveda te pomeni, da imamo prav toliko odprtih dopinških primerov,« je še dodal Younger.

WADA je kljub mednarodnim kritikam podprla Rusado, ki je septembra po sestanku na Sejšelih vnovič dobila dovoljenje za delo. Pogoji so strogi, Wada zahteva tudi dostop do vseh podatkov za svoje preiskovalce, sicer lahko Rusom, ti so bili tri leta izključeni, status vnovič odvzame. Younger trdi, da je prav nemoten dostop za preiskovalce odločilen pri statusu Rusade, zato ni razloga, da bi se status ruskega laboratorija spremenil.