Od Slovencev v polfinalu le Jernej Kruder

V kvalifikacijah balvanov na svetovnem prvenstvu na Japonskem izpadli Anže Peharc, Domen Škofic in Gregor Vezonik.

Objavljeno
12. avgust 2019 10.21
Posodobljeno
12. avgust 2019 12.21
Jernej Kruder si je v drugi kvalifikacijski skupini priplezal osmo mesto. FOTO: Luka Fonda
M. Š., M. F.
M. Š., M. F.
Ljubljana – Slovenske reprezentantke v športnem plezanju so bile na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju v nedeljo precej bolj uspešne v kvalifikacijah kot danes njihovi kolegi. Janja Garnbret je v svojem šampionskem slogu navdušila kot edina v konkurenci, ki je preplezala vseh pet vrhov v prvem poskusu, v jutrišnji polfinale pa so napredovale še Lučka Rakovec, Mia Krampl in Urška Repušič.

Pri moških pa je bila bera precej skromnejša. Nastop v jutrišnjem polfinalu si je s 15. mestom kvalifikacij zagotovil le Jernej Kruder. Celjan si je v drugi kvalifikacijski skupini priplezal osmo mesto. Od petih balvanskih problemov je rešil dva in osvojil tako imenovano cono, vrha smeri pa ni dosegel.

Anže Peharc je za drobec zgrešil napredovanje, v polfinale napreduje 20 tekmovalcev, on pa je bil 21. Domen Škofic , ki veliko več stavi na težavnost, je zasedel 27. mesto, Gregor Vezonik, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu v Innsbrucku zablestel z bronasto kolajno, pa je kvalifikacije končal kot 39.

Najbolje sta v prvenstvo na Japonskem štartala domači reprezentant Jošijuki Ogata in Čeh Adam Ondra, ki sta si v kvalifikacijah delila prvo mesto.

Jutri prvi vrhunec za Slovence


Jutri plezalce in plezalke na svetovnem prvenstvu v Hačiodžiju čaka prvi boj za odličja. Ženske se bodo na balvanih dokazovale med 2. in 4. uro po slovenskem času (polfinale), finale pa bo na sporedu med 9.45 in 11.15. Naslov svetovne prvakinje brani Janja Garnbret. Moški bodo v polfinalu plezali med 5.45 in 8. uro, v finalu pa med 13. in 14.30.