Odbojkarice Calcita z zaključno žogo

Kamniške odbojkarice v finalu DP vodijo z 2:1 v zmagah in lahko naslov potrdijo že v torek pred domačimi navijači.

Objavljeno
11. april 2015 00.33
lvu*Odbojka
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Maribor – Bilo je jasno: kdor bo v finalu ženskega odbojkarskega DP ujel poln plen na gostovanju, bo velik korak bližje končni lovoriki, ki vodi tudi med evropsko elito, v ligo prvakinj. Posrečilo se je igralkam Calcita Volleyballa, ki bodo imele tako v torek pred domačimi privrženci v Kamniku prvo zaključno žogo.

Varovanke trenerja Gašperja Ribiča so unovčile psihološki moment, ki je bil na njihovi strani, in s podobnimi orožji kot že minulo soboto v Kamniku razorožile branilke naslova, odbojkarice Nove KBM Branik. Lahko bi prepisali s prejšnje tekme: tehtnico so na kamniško stran nagnili boljši servis, manj lastnih napak, luknjast sprejem Mariborčank in slab izkoristek Ize Mlakar, ki deluje, kot bi že imela podpisano pogodbo s klubom iz ene od najmočnejših evropskih lig. Za primerjavo: podobno medlo je v finalni seriji minule sezone igrala tedanja Calcitova podajalka Eva Mori, ki se je takoj zatem preselila v »serie A« k Bergamu.

Le v enem segmentu so bile gostiteljice sinoči uspešnejše: precej bolje so koristile obe osrednji blokerki, Sašo Planinšec in Marino Kaučič, na kateri je letelo kar 29 žog, skupaj pa sta prispevali 21 točk. Na drugi strani sta Mekana Barnes in Tamara Borko ob le tretjinskem izkoristku skupaj vpisali pičlih osem točk, kar pa se Kamničankam ni maščevalo. Še več: v bloku je izstopala komaj 18-letna sprejemalka Lana Ščuka, ki je bila uspešna petkrat, tudi sicer je bila nesporno prvo ime dvoboja s kar 22 točkami. Če bi morali danes izbirati najkoristnejšo igralko finalne serije, bi si lovoriko zaslužila prav ona, saj v napadu ne dela napak, tekmečev blok pa je zlepa ne more ustaviti. Pohvaliti velja še korektorko Urško Igličar s 6 asi in izjemno kamniško obrambo, ki je pobrala kar 82 (!) žog.

»Kamničanke so odlično izvajale začetne udarce, pri nas pa glavni napadalki, Iza Mlakar in Sarah Ammerman, nista imeli svojega dne. Le v drugem nizu smo razvili igro, ki sem si jo želel, dobro smo delovali v vseh prvinah, česar pa nismo znali zadržati tudi za nadaljevanje,« je zmajeval z glavo domači trener Bruno Najdič. »Veseli me, da smo v tretjem in četrtem nizu zdržali pritisk domače ekipe. Vnovič smo želeli pritisniti na tekmečeve sprejemalke, jih čim bolj obremeniti in oddaljiti od mreže, kar nam je delno uspelo. Dekleta so v ključnih trenutkih sprejemala dobre odločitve v napadu,« pa je strnil trener Calcita Gregor Ribič.

Ljubitelji kamniške odbojke pa bodo spet lahko prišli na svoj račun že jutri (ob 17. uri), ko bo moška zasedba Calcita v prvi finalni tekmi gostovala v Tivoliju pri ACH Volleyju. Nesporni favoriti so Ljubljančani, ki so zmagali na prvih petih medsebojnih obračunih v sezoni, le zadnjega so dobili Kamničani. Oba trenerja sta v skrbeh zaradi zdravstvenega stanja enega od sprejemalcev: pri branilcih naslova ni optimalno pripravljen Avstralec Nathan Roberts, pri gostih pa si je gleženj zvil polfinalni junak Žiga Štern.