Odločitev je padla, odprtje 23. julija 2021

Olimpijske igre v Tokiu bodo po novem med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto.
Fotografija: OI v Tokiu se bodo začele 23. julija 2021. FOTO: AFP
Odpri galerijo
OI v Tokiu se bodo začele 23. julija 2021. FOTO: AFP

Olimpijske igre v Tokiu bodo med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Zaradi pandemije koronavirusa se bodo začele 364 dni kasneje, kot je bilo predvideno.

Odločitev je sporočil predsednik organizacijskega odbora Joširo Mori na ad hoc sklicani novinarski konferenci. Še dopoldne je bilo rečeno, da naj bi bil novi datum znan do konca tedna.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je sicer razmišljal tudi o izvedbi iger spomladi, vendar zamisel ni naletela na dovolj podpore. Novi termin so uskladili Mok, organizatorji ter mestne in državne oblasti v japonskem glavnem mestu.

Koronavirus je igre preložil za eno leto. FOTO: AFP
Koronavirus je igre preložil za eno leto. FOTO: AFP

 

Ključno izhodišče 


Prvotno so bile igre načrtovane med 24. julijem in 9. avgustom letos. Krizna delovna skupina, ki se ukvarja z reorganizacijo iger, je z določitvijo termina dobila najpomembnejše izhodišče za nadaljnje delo. Igre bodo obdržale uradno ime, torej Olimpijske igre Tokio 2020. Paraolimpijske igre bodo od 24. avgusta do 5. septembra.



Japonski premier Šinzo Abe je 24. marca v imenu Japonske predlagal preložitev iger za eno leto. Predlog je v telefonskem pogovoru predstavil Bachu in ta ga je sprejel še isti dan. Igre so bile prestavljene prvič po drugi svetovni vojni.
 

Povečanje stroškov


Preložitev bo s seboj prinesla veliko povečanje stroškov, mnoga tekmovanja pa se bodo morala prilagoditi. Atletsko svetovno prvenstvo naj bi bilo preloženo na leto 2022, verjetno bo podobna usoda doletela tudi košarkarsko SP, obe predvideni za leto 2021. Če bi bile igre spomladi, bi bile logistične težave še hujše, termin bi lahko škodoval EP v nogometu, ki se bo začelo 11. junija 2021.

Predsednik Moka Thomas Bach je razmišljal tudi o spomladanskih igrah. FOTO: Reuters
Predsednik Moka Thomas Bach je razmišljal tudi o spomladanskih igrah. FOTO: Reuters


Pomladi bi bile sicer temperature za športnike in obiskovalce bolj primerne. Tako pa se jim spet obeta vročina, zaradi katere so olimpijski maraton prestavili v Saporo, kakih 800 km severno od Tokia. 

Preložitev iger bo ogromen zalogaj za organizatorje, ki so se pripravljali sedem let. Izvršni direktor OO Toširo Muto je priznal, da bodo dodatni stroški ogromni. Po zadnjih podatkih naj bi igre stale 11,4 milijarde evrov, toda številka bo verjetno vsaj dvakrat višja. 

Preložitev zadeva vsa področja, od hotelov, vstopnic, transporta in športnih objektov, ki so že bili vnaprej zasedeni za julij 2021. Hoteli so morali odpovedati rezervacije, ni še jasno, kaj bo s kupljenimi vstopnicami.

Pri prestavitvi ne gre le za velikansko neposredno organizacijo dogodka, prevozov in nastanitev, administrativnih del, ampak tudi za pripravo in kvalifikacije športnikov, uskladitev televizijskih prenosov ter želja sponzorjev. Novi termin bo tudi velik zalogaj za mednarodne zveze, ki bodo morale prirediti preostali odpovedani in prestavljeni del olimpijskih kvalifikacij. Tako organizatorji iger kot posamezne zveze pa bodo morali projekte pripraviti kljub zaradi pandemije oteženi komunikaciji.
 

Izzivi veliki


Izzivi v japonski prestolnici so veliki. Za letošnje poletje je pripravljenih 43 tekmovališč, med katerimi so številna le začasna in naj bi neposredno po igrah dobila nove vsebine, tudi stalna imajo načrtovane programe. To velja tudi za olimpijski stadion z 68.000 sedeži, kjer so za leto 2021 predvideli številne športne in kulturne dogodke, ki se ne bodo prekrivali le časovno z novim koledarjem iger, ampak bo prišlo tudi do neželene dodatne ponudbe vsebin.

Japonske češnje bodo morale še enkrat zacveteti, preden bodo igre prišle v Tokio. FOTO: Reuters
Japonske češnje bodo morale še enkrat zacveteti, preden bodo igre prišle v Tokio. FOTO: Reuters


A ne le športni objekti, tudi kongresni center v Tokiu, ki leži v bližini slovenske olimpijske hiše, je bil del olimpijskega programa, ki ima dogodke za leto 2021 že v koledarju.

Težava je z olimpijsko vasjo, ki naj bi sprejela 18.000 športnikov in spremljevalcev. Gre za nova stanovanja v neposredni bližini morja s pogledom na sloviti tokijski obris nebotičnikov in mavrični most. Številna stanovanja v 21 stolpnicah, po poročanju medijev na Japonskem jih je več kot 1000, so prodana že vnaprej.

Preberite še:

Komentarji: