OFEM: zlati junakinji Janja & Janja

V Tbilisiju kar tri nov odličja: bron za atletinjo Evo Pepelnak in zlati kolajni za plavalki Janjo Šegel in Janjo Jamšek.

Objavljeno
29. julij 2015 13.10
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Tbilisi - Slovenska odprava se bo z olimpijskega festivala evropske mladine (EYOF/OFEM) v gruzijskem Tbilisiju očitno vrnila s šopom odličij okrog vratu. Že prvi dan je zanj poskrbel atlet Matevž Cimermančič s srebrom v teku na 2000 metrov z zaprekami, včeraj so nas navduševali plavalci, saj je bila Janja Jamšek najprej druga na 100 metrov hrbtno, v mešani štafeti na 4 x 100 metrov mešano, ki so jo sestavljali še Janja Šegel, David Mihalič in Dejan Šteharnik, pa še tretja.

A je današnji dan prinesel še več navdušenja, padle so kar tri nove kolajne, tudi prvi dve zlati. Začelo se je z uspehom 14-letne atletinje Eve Pepelnak, ki je v troskoku osvojila bron z osebnim rekordom 12,87 metra. Pred tem je najdlje, 12,32 metra daleč, skočila konec maja na mitingu v Slovenski Bistrici. Pepelnakova je sicer vsestranska obetavna atletinja, ki poleg troskoka tekmuje tudi še v skoku v daljino in višino ter teku na 100 metrov.

Od članice celjskega Kladivarja sta bili daljši le Romunka in Ukrajinka. »Zelo, zelo sem vesela, ne bi mogla biti bolj. Prvi dve sta bili dokaj spredaj, za tretje mesto smo bile tri kandidatke. Izboljšala sem osebni rekord za 28 cm,« je z nasmehom do ušes povedala Pepelnakova.

Glavni podvig dneva pa je znova uspel plavalni reprezentanci, ki dokazuje, da ima Slovenija izjemno obetaven mladi rod. Včerajšnji kolajni sta očitno Janji Šegel in Janji Jamšek dali dodaten zagon, saj sta osvojili še vsaka svoje najžlahtnejše odličje: Šeglova je bila najboljša na 100 m prosto, Jamškova pa na 200 m hrbtno.

Dekleti sta osvojili tudi prvi dve zlati kolajni za slovensko reprezentanco v Tbilisiju, skupaj pa ima naša odprava po treh dneh že kar tri kolajne.

»Res sem vesela. Pričakovala sem, da bom med prvimi tremi, nisem pa bila prepričana, da bom osvojila zlato kolajno,« je povedala Šeglova, ki je po svojem nastopu odhitela iz bazena, da si je ogledala nastop soimenjakinje. »Živčna sem bila, da jo bodo katere prehitele, vendar sem verjela vanjo, da bo zmogla in se borila do konca,« se je še za reprezentančno kolegico veselila Šeglova. Jamškova ima zdaj že cel komplet kolajn, zlato pa je napovedala že po včerajšnjem srebru. »Sploh se ne da opisati občutkov. Neverjetno je bilo. Izjemno,« je bila navdušena.

Polfinale si je popoldne priplavala Tina Čelik na 100 m prsno. Deveto mesto je osvojil David Mihalič na 200 m mešano, Nika Zorko na 100 m prsno je bila deseta. Katrin Kristan na 400 m prosto je bila 12., Sara Račnik je bila 18. na 400 m prosto, 21. je bil Dejan Šteharnik na 200 m prsno, Petja Hribar pa 31. na 200 m mešano.

Razočarana je tatami zapustila judoistka Maruša Štangar (do 48 kg), ki je bila prva favoritinja za zlato. V prvem krogu je zmagala, nato pa drugo borbo izgubila zaradi poškodbe. Borbo v repesažu je nato morala predati. Ivo Jurković (do 66 kg) je tekmo končal po drugi borbi.

Drugo zmago os vpisali rokometaši. S 35:19 so premagali Gruzijo in se uvrstili v petkov polfinale, kjer jih čakajo Nemci.

Še vedno je na zmagoviti poti teniška igralka Kaja Juvan, ki je v posamični konkurenci premagala Nemko Irino Cantos s 6:1 in 6:4, skupaj z Niko Radišić pa sta prav tako napredovali v četrtfinale. Neuspešna sta bila Matic Podlipnik in Rok Komac, ki sta tekmovanje končala v drugem krogu.

Predstavila so se še telovadke. Lucija Hribar in Lara Omahen sta si delili 50. mesto, Pia Hribar je mnogoboj končala na 68. mestu. Najbolje se je na orodju znašla Lucija Hribar, ki je bila 19. na preskoku.