Olimpijsko plamenico v Tokiu pričakalo vse prej kot olimpijsko vzdušje

Olimpijska plamenica je prispela v Tokio in v pogrebnem vzdušju začela 15-dnevno pot po japonski prestolnici, kjer se bodo 23. julija začele olimpijske igre.
Fotografija: Olimpijski plamen je v Tokiu pomagal nositi tudi nekdanji teniški igralec Šuzo Macuoka. FOTO: Philip Fong/AFP
Odpri galerijo
Olimpijski plamen je v Tokiu pomagal nositi tudi nekdanji teniški igralec Šuzo Macuoka. FOTO: Philip Fong/AFP

Običajno je ob takih dogodkih ogromno gledalcev, tokrat pa v deževnem vremenu zaradi ukrepov za zajezitev pandemije teh ni bilo. Kot jih tudi ne bo ne tribunah olimpijskih tekmovanj. OI, ki so jih lani zaradi pandemije covida-19 prvič v zgodovini prestavili za leto dni, bodo tudi prvič potekale pred praznimi tribunami. Zaenkrat kaže, da bi jih bilo nekaj le na redkih tekmah izven metropolitanskega dela Tokia.

Vlada je namreč v četrtek v olimpijskem mestu Tokiu uvedla izredne razmere, ki bodo začele veljati v ponedeljek, 12. julija, in bodo predvidoma trajale do 22. avgusta. Zato je organizacijski odbor sklenil, da na OI ne bo domačih gledalcev. Odločitev, da jih ne bo zven japonskih meja, so lokalni organizatorji sporočili že 20. marca.

Zelo okrnjena je tudi pot olimpijskega ognja. Prvotni načrt je bil, da bo več kot 100 tekačev v petek prineslo baklo skozi okrožje Setagaja in tri v zahodnem predmestju Tokia. Namesto tega tekači sodelujejo na slovesnosti brez gledalcev v vasi Mačida.

Od začetka konec marca je bilo na poti skozi 47 prefektur otoškega kraljestva na številnih območjih države že prepovedano zbiranje na ulicah, kot bo tudi v Tokiu. To potovanje naj bi poskrbelo za navdušenje med prebivalci za OI, a je učinek, za katerega so se japonski olimpijski organizatorji nadejali, nasproten. Večina prebivalstva je proti izvedbi iger, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preberite še:

Komentarji: