Osrednji štadion v Tokiu bodo odprli tik pred zdajci

Prireditelji OI 2020 so razkrili spremenjen dizajn osrednjega štadiona v Tokiu in dobili zeleno luč MOK.

Objavljeno
01. avgust 2015 12.01
OLY-2020-IOC-TOKYO
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA
Tokio - Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu 2020 so razkrili, da bo osrednji olimpijski štadion končan le tri mesece pred začetkom iger. Razlog za zamudo je spremenjen dizajn stadiona, kar bo dela v japonski prestolnici podaljšalo.

Vodja organizacije iger, nekdanji japonski premier Yoshiro Mori, se je Mednarodnemu olimpijskemu komiteju javno opravičil za zamudo, ki je nastala zaradi spremembe. A je MOK spremembe odobril, saj se bodo tako organizatorji izognili še višjim stroškom.

Omenjeni stadion bo 24. julija 2020 gostil slovesnost ob odprtju, v uporabo pa ga bodo predali šele aprila istega leta. Po navadi tako pomembne objekte v uporabo predajo vsaj pol leta pred dogodkom.

Japonska vlada je prejšnji mesec zavrnila gradnjo stadiona po načrtih iraško - britanskega arhitekta Zahe Hadida, saj so stroški presegli dve milijardi ameriških dolarjev. Z novim razpisom Japonska upa, da bo primerne načrte dobila do konca letošnjega leta. Japonci so doslej s spremembami nekaterih projektov in objektov za igre že prihranili 1,7 milijarde dolarjev.