Petra Koren potrdila normo za člansko EP, Tina Šutej uspešna v skoku s palico

Olimpijski prvak, Britanec Mo Farah, je na svoji zadnji dvoranski tekmi postavil evropski rekord v teku na 5000 metrov.

Objavljeno
18. februar 2017 21.13
OI
A. V., STA
A. V., STA
Celje - Petra Koren (Kronos) je na državnem dvoranskem prvenstvu v atletiki v Celju zmagala v troskoku in s 13,56 metra potrdila normo za dvoransko evropsko prvenstvo marca v Beogradu, ki jo je imela že od lani. Tina Šutej (Mass) se je izkazala v skoku s palico in preskočila 4,42 metra.

Lara Omerzu (Brežice) je slavila v skoku v višino in z 1,84 m za pet centimetrov zaostala za normo za EP v srbski prestolnici, na 60 m so od tega cilja tri stotinke ločile Eneja Vrhunca (Mass), ki je tekel 6,77 sekunde, desetinka pa mladinko Agato Zupin (Kamnik, 7,52).

Na 60 m ovire je dvoboj dobila Joni Tomičič Prezelj (Olimpija), ki je z 8,35 sekunde za 11 stotink zgrešila normo za EP, Manca Šepetavc (Mass) pa je na drugem mestu tekla 8,39 sekunde. To je bil dvoboj prijateljic, med njima je tri leta razlike, na 60 m ovire med člani pa je mladinec Filip Jakob Demšar (Mass) z 8,05 ugnal 39-letnega slovenskega rekorderja Damjana Zlatnarja (Mass, 8,11); loči ju 23 let.

V skoku v daljino, kjer so na celotni tekmi izmerili le štiri daljave prek šestih metrov, je bila prva Maja Bedrač (Ptuj) s 6,15 m, ki je imela tri "šestice", četrto pa Neja Filipič v njenem zadnjem in edinem veljavnem poskusu (6,04 m). Med atleti je v tej disciplini slavil Nino Celec (Slovenska Bistrica, 7,38 m), v moškem troskoku je Jan Luxa (Mass) edini preskočil 15 m (15,74), Luka Zidar (Mass) pa je bil najboljši v skoku v višino (2,05 m).

Petra Koren si je v predzadnjem skoku tekme priborila zmago in dvoransko EP ter dobila troboj najzanimivejše discipline prvenstva ob pred tem ves čas vodilni Saši Babšek (Slovenska Bistrica, 13,35) in Snežani Vukmirovič (Mass, 13,28 m).

Farah se je od dvoran poslovil z rekordom

Štirikratni olimpijski prvak, Britanec Mo Farah, je v Birminghamu na svoji zadnji dvoranski tekmi postavil evropski rekord v teku na 5000 metrov. Nova najboljša znamka znaša 13:09,16 minute.

Triintridesetletni britanski atlet, ki je tako na OI 2012 v Londonu, kot OI 2016 v Rio de Janeiru, zmagal na 5000 in 10.000 metrov, po avgustovskem svetovnem prvenstvu v Londonu načrtuje slovo od dvoranske oziroma stadionske atletike ter se bo posvetil cestnim tekmovanjem. Prejšnji mesec je bil razočaran s sedmim mestom na edinburškem krosu.

Slovenski rekorder Luka Janežič (Kladivar) je bil v Birminghamu v teku na 400 m na tretjem mestu. Tekel je 46,38 sekunde ter le za šest stotink zaostal za svojim državnim rekordom (46,32), ki ga je dosegel 12. februarja lani v Linzu.

"Čas je kar dober, forma tudi in komaj čakam na dvoransko evropsko prvenstvo v Beogradu, ker je bila to moja zadnja tekma pred tem tekmovanjem in vrhuncem zimske sezone. Toda obenem vem, da bi lahko naredil še več. Prvi krog sem tekel prepočasi, mogoče imam malo kompleksa, da ne morem mimo konkurence že tedaj. Toda tečem z lahkoto, imel sem dovolj moči, bil pa sem premalo agresiven, prej bi moral napasti za boljši izid. Tekel bi lahko bolje, saj na cilju nisem bil utrujen, in imam občutek, da bi mogoče lahko zaostal le za Maslakom. Vendar je težko priti s četrtega mesta nato bistveno višje," je pojasnil Janežič.