Med treningom boksa študira finančno matematiko

Ema Kozin, slovenska Katie Taylor, zaradi pandemije ostala brez dvoboja, kjer bi branila naslove, nov termin jeseni.
Fotografija: Ema Kozin se je lani za šampionsko slavo dodobra spopadla z Mario Lindberg. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Ema Kozin se je lani za šampionsko slavo dodobra spopadla z Mario Lindberg. FOTO: Blaž Samec

Čeprav se trenutno tekmovalno ne mlatijo v ringu, pa je v svetovnem poklicnem boksu zelo zanimivo zaradi mnogih zakulisnih ugibanj o dvobojih, iskanju novih časovnih stalnic za soočanja in o velikih vrnitvah v čarobni štirikotni dvobojevalski prostor.

Krožijo neštete zgodbice o Miku Tysonu, Evanderju Holyfieldu, Anthonyju Joshui, Kubratu Pulevu, Tysonu Furyju, Floydu Mayweatherju, če je puljski starorimski amfiteater pravi za gladiatorja Joshuo in Puleva, potem ... Ženska boksarska legenda je Irka Katie Taylor, pa tudi v Sloveniji so dejavni in kakovostni v plemeniti veščini.
 

Nazadnje padla Srbkinja


Med tistimi, ki jih je epidemija prizadela v tekmovalnem pogledu, je tudi najboljša slovenska boksarka Ema Kozin. Ta aprila zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni ni mogla v ring, kjer bi branila svoje šampionske pasove, nazadnje je boksala 15. februarja, ko je v nemškem Donauwörthu z nokavtom premagala Srbkinjo Radano Knežević.

Spomnimo, 6. oktobra lani je Kozinova v Stožicah s soglasno odločitvijo sodnikov ugnala Švedinjo Mario Lindberg, prigrabila šampionske pasove v supersrednji kategoriji po različicah WBF, WIBF, WIBA, GBU in IBA, v taboru 21-letnice po sproščanju ukrepov v športu računajo na nastop jeseni.
 

Nogomet se igra, boks?


»Vse napovedi so za zdaj še prenagljene, a želja je dvoboj septembra ali oktobra, takrat bi branila svoje naslove. V tem trenutku najbolj kaže, da bo to v Nemčiji, kjer so vrata športu široko odprta, ukrepi se sproščajo, igra se nogomet. Ema letos mora braniti svoje naslove,« se tudi boksarskih pravilnikov zaveda trener Kozinove Rudi Pavlin

Ta ne skriva, da dejavno išče in preverja tudi druge možnosti, saj slovensko dekle trdih pesti pred branjenjem svojih naslovov v velikem dvoboju potrebuje še nekaj ogrevalnih treningov, predvsem pa kakovostno vadbo s partnerji v ringu. »Vsekakor si jeseni želimo boj za kakšen nov pomemben naslov in novo stopničko v njeni karieri,« pravi Pavlin.
 

Selite v kategorijo nižje


Nekdanji judoist priznava, da je bil april za vse zelo zahteven. »Za mojo varovanko je bilo zelo težko, saj je imela pred očmi naslednji cilj, nato so bili odpovedani vsi športni dogodki. Ema je načrtovala nastop v nižji težnostni kategoriji, zaradi česar je morala izgubiti več kilogramov, kar je bil dodaten napor v zelo težkih pripravah.

Emini pasovi bodo jeseni spet na ogled. FOTO: Blaž Samec
Emini pasovi bodo jeseni spet na ogled. FOTO: Blaž Samec


To seveda tudi psihološko vpliva na motivacijo, nikakor pa ne bo pustilo dolgoročnih posledic,« ocenjuje trener boksarke, ki v dvajsetih dvobojih doslej še ni izgubila; ima devetnajst zmag, deset z nokavtom, in en neodločen dvoboj. Tudi Kozinova je po oživljanju športa po epidemiji že začela širši obseg vadbe.

»Treningov ni nikoli zares prekinila, delala je na posamični ravni, malce več časa pa je porabila za študij finančne matematike. Zdaj spet gara v polnem obsegu, naslednji tedni pa bodo pokazali, kdaj točno in s kom lahko načrtujemo naslednji boj. Takrat bodo sledile posebne priprave za nastop in bodočo tekmico,« je še povedal trener Eme Kozin Rudi Pavlin.

Preberite še:

Komentarji: